Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την παράδοση των ακριβών φαρμάκων με εταιρείες ταχυμεταφορών κατ΄ οίκον στους ασθενείς, οι φαρμακοποιοί της Αττικής εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τη νέα διαδικασία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, η νέα πολιτική διάθεσης «παρακάμπτει τον φαρμακοποιό και αποδυναμώνει τον ρόλο του ως επιστημονικού εγγυητή της φαρμακευτικής αγωγής». Όπως τονίζεται, το φάρμακο δεν είναι ένα απλό προϊόν προς αποστολή, αλλά «κοινωνικό αγαθό» που απαιτεί τη σωστή διαχείριση από εξειδικευμένο επαγγελματία, ο οποίος θα παρέχει οδηγίες χρήσης, θα επισημαίνει πιθανές παρενέργειες και θα επιβλέπει τυχόν αλληλεπιδράσεις.
Ο ΦΣΑ προειδοποιεί ότι η απουσία του φαρμακοποιού από τη διαδικασία παράδοσης ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ειδικά όταν πρόκειται για σκευάσματα με απαιτητικές οδηγίες φύλαξης ή χρήση σε ευπαθείς πληθυσμούς.
Παρά τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Υγείας φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου. Ήδη από τον Ιούνιο, αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση συγκεκριμένων φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς, βάσει συμφωνίας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν αμοιβή ανά σκεύασμα, περίπου 20 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ θα επιτραπεί η διάθεση μόνο ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων, οι οποίες θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.
Το μέτρο έρχεται σε μια περίοδο που οι ανάγκες των χρόνιων ασθενών και των πολιτών που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται, καθώς το υπάρχον σύστημα παρουσιάζει διαχρονικά προβλήματα καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας. Το αν η νέα πολιτική θα εξασφαλίσει καλύτερη εξυπηρέτηση ή θα εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, μένει να φανεί στην πράξη.