Απροκάλυπτο επικοινωνιακό παιχνίδι και κοροϊδία του ελληνικού λαού αποτελούν οι απειλές της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι -δήθεν- το υπουργείο θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου κάποιος να τιμωρηθεί για το ντροπιαστικό θέαμα με το ψηφιακό διαφημιστικό (drone show) της Adidas, στη διάρκεια του οποίου ένα τεράστιο αθλητικό παπούτσι ίπτατο πάνω από την Ακρόπολη.
- Της Μαρίας Παναγιώτου – εφημερίδα δημοκρατία
Κι αυτό γιατί η ίδια η υπουργός άλλαξε το 2020 τον σχετικό νόμο για την προστασία των αρχαιοτήτων με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε ιδιωτική εταιρία να διαθέτει «παράθυρα» διαφυγής για να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα αρχαιολογικά μας μνημεία για εμπορικούς σκοπούς.
Στο Ζάππειο
Αναφέρουμε -για την ιστορία- πως την Πέμπτη το βράδυ πολλοί στην Αθήνα είδαν -είτε ζωντανά είτε μέσω αναπαραγωγής στο ίντερνετ- τα τεράστια ψηφιακά διαφημιστικά της Adidas πάνω από την Ακρόπολη. Εν συνεχεία έγινε γνωστό ότι δεν είχε παραχωρηθεί άδεια για πτήσεις drones πάνω από την Ακρόπολη, αλλά χώρος στο Ζάππειο Μέγαρο. Μάλιστα, η σχετική άδεια από τη Διαύγεια κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο, από την οποία προκύπτει ότι η εταιρία κατέθεσε αίτημα στις 30 Απριλίου και το διοικητικό συμβούλιο της αρμόδιας Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων αποφάσισε ομόφωνα να εγκριθεί η παραχώρηση 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου στο πλάι του Ζαππείου Μεγάρου για drone show για λογαριασμό της εταιρίας EssenceΜediacom σχετικά με την προώθηση προϊόντος της Adidas Hellas, αντί μισθώματος ύψους μόλις 380 ευρώ. Βεβαίως, όπως αποδείχτηκε, βασικός στόχος ήταν η εταιρία να εκμεταλλευτεί την ανεκτίμητης αξία εικόνα του μεγαλύτερου αρχαιολογικού μας μνημείου, δηλαδή της Ακρόπολης.
Την επόμενη ημέρα το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι «αναφορικά με διαφήμιση εταιρίας αθλητικών ειδών στην οποία φέρεται ότι απεικονίζεται η Ακρόπολη, ανακοινώνεται ότι: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας».
Λίγο αργότερα έγινε ακόμη γνωστό πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδης Κορέας, έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων ή κι άλλες αξιόποινες πράξεις.
Η αρχαιολογική νομοθεσία, όμως, μετά τις τροποποιήσεις της κ. Μενδώνη είναι βέβαιο πως θα φτάσει και την εισαγγελική έρευνα σε αδιέξοδο, αφού σύμφωνα με τις προσταγές της υπουργού Πολιτισμού το 2020, η σχετική άδεια δεν είναι αναγκαία για εμπορικούς σκοπούς.
Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ζαππείου έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, κι αυτό είναι που καθιστά «μη νόμιμη τη διαδικασία». Εκτός από το γεγονός ότι η κ. Μενδώνη επέλεξε να ρίξει την ευθύνη στο Δ.Σ. του Ζαππείου κι όχι στην εμπορική εταιρία, η δήλωσή της αυτή κρίνεται το λιγότερο ως υποκριτική, από τη στιγμή που η ίδια η κ. Μενδώνη άλλαξε τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τροποποίησε -μεταξύ άλλων- το άρθρο 46 του ν. 3028/2022 στον επονομαζόμενο «νόμο Ακροπόλ» (ν. 4708/2020). Σε αυτόν αφαίρεσε περιορισμούς που είχαν μπει ειδικά με την εφαρμοστική υπουργική απόφαση που είχε υπογράψει η Μυρσίνη Ζορμπά το 2019, αγνόησε (επί σκοπού, όπως αποδεικνύεται) τις νέες τεχνολογίες και άλλαξε το πεδίο των αδειών.
Η διάταξη
Συγκεκριμένα, η κ. Μενδώνη περιόρισε δραματικά τους σκοπούς που χρήζουν αδειοδότησης για την παραγωγή απεικονίσεων και αντιγράφων μνημείων, αφήνοντας μόνον αυτόν του κέρδους, ενώ αφαίρεσε πονηρά τους έμμεσους σκοπούς (οικονομικούς, εμπορικούς ή άλλους). Η σχετική διάταξη, που -όπως αναφέραμε- αφορά την παραγωγή απεικονίσεων, εμπίπτει και σε αυτήν την περίπτωση, αφού η εταιρία μπορεί να ισχυριστεί πως η αναπαραγωγή της Ακρόπολης με ένα τεράστιο ψηφιακό παπούτσι στην κορυφή της δεν έγινε για σκοπούς που έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά για εμπορικούς λόγους, οι οποίοι πλέον δεν αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία.
Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως, προκειμένου να περάσει τις σχετικές τροποποιήσεις, που κατέστησαν τα μνημεία μας έρμαιο εκμετάλλευσης και απομειώσαν την αξία τους, η κ. Μενδώνη είχε ισχυριστεί τότε στη Βουλή πως οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες, γιατί δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται λογοκρισία ακόμη και σε έργα απεικονίσεων παιδιών (!). Προφανώς, παιδαριώδες ήταν μόνο το επιχείρημά της.
Πάντως, στην ίδια συνέντευξή της χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό η κ. Μενδώνη δήλωσε ξεκάθαρα ότι «παρότι δεν πέταξαν τα drones πάνω από την Ακρόπολη, η φωτογραφία με το παπούτσι πάνω από το μνημείο δεν ήταν τυχαία». Και ότι ο σκοπός της εταιρίας ήταν «να συνδεθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση με την Ακρόπολη». Θέλει να μας εξηγήσει όμως και τις διατάξεις με βάση τις οποίες θα τιμωρηθεί η εταιρία;
Αλήθεια, εάν η κυρία υπουργός έγινε έξαλλη με την εικόνα που αντίκρισε, γιατί δεν έδωσε εντολή για το προβλεπόμενο σήμα διακοπής, ώστε να σταματήσει κάθε περαιτέρω χρήση και αναπαραγωγή αυτής της άθλιας και ντροπιαστικής εικόνας; Προβλέπεται στον ίδιο νόμο η διακοπή, στο μεταβατικό άρθρο 73.
Από την Coca-Cola έως τα… drones ένα παπούτσι δρόμος
Η «δημοκρατία» έχει και στο παρελθόν θίξει το θέμα, αφού στην ουσία του δεν διαφέρει με την υπόθεση της Coca-Cola ή με τις τρισδιάστατες, ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων μας που κάνουν ιδιωτικές εταιρίες εντός των αρχαιολογικών μας χώρων.
Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2019 η «δημοκρατία» είχε φέρει στο φως το σκάνδαλο της παράνομης χρήσης του Παρθενώνα, της Βουλής των Ελλήνων και του Ηρωδείου με τις «πλάτες» της υπουργού Πολιτισμού σε διαφημιστική καμπάνια της Coca-Cola, μέσα από σειρά εγγράφων. Στη συνέχεια είχαμε θίξει, αντιστοίχως, την αλλαγή της νομοθεσίας από την κ. Μενδώνη, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει τέτοιες… σπαζοκεφαλιές. Επίσης, το φθινόπωρο του 2021 η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι διάφορες ιδιωτικές εταιρίες έδιναν σε τουρίστες tablets που περιείχαν τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων. Κι αυτό το… κυνήγι των εταιριών σταμάτησε μετά τις σχετικές τροποποιήσεις της κ. Μενδώνη.
Ολα τα παραπάνω είναι απλά κομμάτια της ίδιας… νοητής γραμμής.
Μας Κοροϊδεύουν μέσα στα Μούτρα μας.
“””Σοβαροί δημοσιογράφοι””” μιλάνε για 380 € χωρίς νά ντρέπονται.
Δείξτε μας μία “””δουλειά””‘ πού έγινε καί δεν έπεσε ΜΊΖΑ .
Εδώ χωρίς καμία Ντροπή έκαναν ΝΌΜΟ νά ΞΕΠΛΈΝΟΥΝ τό ΜΑΎΡΟ χρήμα, όι γυναίκες τους καί τά ΠΑΙΔΙΑ τους.
Τό λένε Επίσημα. Καμία”””δουλειά”””δεν γίνεται χωρίς τροχήλατη Βαλίτσα.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ ΟΡΓΆΝΩΣΗ τού 41%
Των ΕΛΛΗΝΌΦΩΝΩΝ ΣΑΝΟΦΑΓΩΝ.
380 Ευρώ τα φανερά, τα κάτω από το τραπέζι πόσα;