Εγκρίθηκε και τυπικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) η κυβερνητική απόφαση με την οποία οι γραμμές παραγωγής πυρομαχικών απομακρύνονται από την εταιρία και εκχωρούνται για 25 χρόνια σε μια νέα εταιρία, που θα ιδρυθεί και θα φέρει το όνομα ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε. ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ. Στη νέα εταιρία, κύριος μέτοχος θα είναι τα ΕΑΣ με συμμετοχή 51% στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ το 49% θα ανήκει στην τσεχική MSM Export, μια εμπορική ΕΠΕ με κεφάλαιο 20.000 ευρώ που ανήκει στον όμιλο CSG (Czechoslovak Group), ιδιοκτησίας του Michal Strnad.
Η διοίκηση της νέας εταιρίας θα ασκείται πλήρως και αποκλειστικά από την MSM Export, και σε αυτήν τα ΕΑΣ θα εκχωρήσουν για 25 χρόνια:
- γραμμές παραγωγής των πυρομαχικών μικρών και μεσαίων διαμετρημάτων (5.56, 7.62, 12,7, 20 χλστ. έως 40 χλστ.),
- ειδικές αποθήκες για πυρομαχικά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων,
- δύο εγκαταστάσεις γομώσεων βλημάτων μεγάλου διαμετρήματος (όλμοι 60, 81 & 120 χλστ., βλήματα ναυτικών πυροβόλων 76 χλστ., βλήματα πυροβολικού 105, 155 και 203 χλστ.),
- εγκαταστάσεις παραγωγής εκρηκτικού ΤΝΤ και του πυριτιδοποιείου,
- όλες τις άδειες λειτουργίας, αποθήκευσης κ.λπ.
Η MSM Export θα εισφέρει:
-κεφάλαια για επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, για βελτιώσεις των εγκαταστάσεων, κατασκευή νέου κτιρίου, επαναλειτουργία της εγκατάστασης ΤΝΤ κ.λπ.,
- άτοκο δάνειο 22 εκατ. ευρώ,
- τεχνογνωσίες που αναφέρονται αορίστως, χωρίς να προσδιορίζονται,
- αξιοποίηση του δικτύου του ομίλου για τις πωλήσεις της νέας εταιρίας.
Μετά την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε. ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ, στα ΕΑΣ θα παραμείνουν:
- η συμμετοχή στο νατοϊκό πρόγραμμα του πυραύλου Iris-t (κατασκευή τιτανιούχας κεφαλής του πυραύλου και η εν κενώ γόμωση του),
- η γραμμή ελέγχου και συντήρησης των πυραύλων Patriot,
- η γραμμή κατασκευής των έτοιμων, προς γόμωση, βλημάτων (μεταλλικοί κορμοί για βλήματα 105, 155, 76 και 203 χλστ.),
- το εργοστάσιο του Αιγίου που παράγει φορητό οπλισμό,
- το εργοστάσιο της Μάνδρας που ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων ΒΜΡ-1, που προορίζονται για την Αίγυπτο. Το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η MSM Export και υιοθετήθηκε από την Deloitte και την κυβέρνηση προβλέπει ότι τα ΕΑΣ την πρώτη πενταετία θα έχουν μερίδιο καθαρών κερδών (εφόσον διανεμηθεί το 100%) 3,4 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως. Για τη δεύτερη πενταετία προβλέπει κατά μέσο όρο ετησίως 13,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ΕΑΣ θα μπορούσαν να είχαν ετήσια κέρδη 25% επί κύκλου εργασιών 15-16 εκατ. ευρώ, εάν η κυβέρνηση επέτρεπε την ενεργοποίηση της γραμμής κατασκευής των έτοιμων προς γόμωση βλημάτων (που παραμένει ανενεργή λόγω βλάβης μιας πρέσας κόστους 3 εκατ. ευρώ). Ενώ έτσι τα ΕΑΣ θα ήταν, παράλληλα, μέλος της εφοδιαστικής αλυσίδας της νέας εταιρίας, μειώνοντας το κόστος εισαγωγής πρώτων υλών, το οποίο υπολογίζεται στο 60% επί του κύκλου εργασιών.
Δεδομένου ότι ανάλογες αποφάσεις σύμπραξης αναμένεται να εφαρμοστούν για όλες τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, παρατηρούμε, επί της ουσίας, την εφαρμογή μιας νέας μορφής ιδιωτικοποίησης. Μια κυβερνητική… καινοτομία, που δεν προβλέπει τη συμμετοχή κάποιου στρατηγικού επενδυτή, αλλά εκχώρηση κρατικής περιουσίας σε μια νέα δομή που θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο μιας σχετικά μικρής εμπορικής εταιρίας, η οποία «εγγυάται» μικρά κέρδη, «υπόσχεται» παραχώρηση άγνωστης, μη κατονομαζόμενης, τεχνογνωσίας και «δεσμεύεται» σε χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ στην 25ετία.
Αυτή είναι η συμφωνία για τη σταδιακή μετεξέλιξη των ΕΑΣ από παραγωγική εταιρία σε εταιρία-«φάντασμα», με την κυβέρνηση να επικαλείται αδιέξοδο, χρεοκοπία και απαξίωση. Ομως, για τη χρεοκοπία και την απαξίωση τη βασική ευθύνη, διαχρονικά, φέρει το ίδιο το Δημόσιο, από αδιαφορία, αμέλεια ή και σκοπιμότητα.
Αλλά, για περαιτέρω ανάλυση των αιτιών και για το αν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, θα χρειαστεί να επανέλθω.
*Τάκης Μοσχολιός, συνταξιούχος των ΕΑΣ, εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»