Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, η οποία μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε «πύλη εισόδου» ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν δυσανάλογα βάρη και το κράτος να λειτουργεί -στην καλύτερη περίπτωση- ως παρατηρητής. Μόνο τις τελευταίες ώρες, 418 άτομα έχουν εντοπιστεί στη νότια Κρήτη, με την εικόνα να παραπέμπει περισσότερο σε έκτακτη κατάσταση παρά σε διαχειρίσιμη κρίση.
Το τελευταίο επεισόδιο του φαινομένου εκτυλίχθηκε νότια της Γαύδου, όπου δύο θαλάσσιες λέμβοι φορτωμένες με πάνω από 210 αλλοδαπούς κατέληξαν στο μικρό νησί, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και εξαντλώντας τα περιθώρια φιλοξενίας σε έναν τόπο που δεν διαθέτει ούτε την υποδομή ούτε την υποστήριξη για να αντεπεξέλθει σε τέτοιο φορτίο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβης Βολουδάκη, η οποία μίλησε για «συντονισμένες ενέργειες» και σχέδιο μεταφοράς 190 ατόμων στη Μαλακάσα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: το πρόβλημα όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά διογκώνεται με ρυθμούς που καθιστούν την Κρήτη τόπο υποδοχής και εγκατάστασης παράνομων μεταναστών χωρίς τέλος.
Η ίδια η Υφυπουργός παραδέχεται την ανάγκη ένταξης της Κρήτης στον επιχειρησιακό χαρακτηρισμό KNJ, δηλαδή ως περιοχή αυξημένων μεταναστευτικών ροών, κίνηση που αποτυπώνει τη συνειδητοποίηση του προβλήματος από την ίδια την κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα. Όμως η διοικητική υπαγωγή και η αποζημίωση λιμενικών δεν αρκούν. Το νησί στενάζει υπό το βάρος μιας σιωπηρής κρίσης, την ώρα που η πολιτεία μοιράζει λόγια και υποσχέσεις.
Μιλώντας με αριθμούς, η Κρήτη έχει ήδη καταγράψει για το 2025 65 περιστατικά διάσωσης, ξεπερνώντας τα 63 του περασμένου έτους. Μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες, 3.147 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στο νησί, ξεπερνώντας τις ετήσιες αφίξεις του 2024. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να χαρακτηριστεί επείγουσα και κρίσιμη η κατάσταση;
Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Γαύδου –μιας κοινότητας λίγων δεκάδων ανθρώπων– βιώνουν μια πρωτοφανή αλλοίωση της καθημερινότητάς τους. Η ίδια η ταυτότητα του νησιού απειλείται, ενώ στον Δήμο Χανίων μετατρέπεται το Εκθεσιακό Κέντρο Αγιάς σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, χωρίς σαφές σχέδιο και με ανησυχία για την ασφάλεια, την υγιεινή και τη δημόσια τάξη.
Το ερώτημα πλέον είναι απλό. Πόσο ακόμη θα αντέξει η Κρήτη;
Δείτε επίσης:
Εποικισμός και ανυικατασταση των γηγενών λέγεται