Κρούσματα στρεπτόκοκκου: «Δεν ενδείκνυται το κλείσιμο σχολείων, δεν υπάρχει έξαρση», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Η συνεχιζόμενη δημοσιοποίηση απλών περιστατικών στρεπτόκοκκου, ήπιας μορφής, προκαλεί αχρείαστο πανικό στους γονείς»

Must Read

Σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, μετά τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού από διεισδυτική μορφή στρεπτόκοκκου τύπου Α και τα απανωτά περιστατικά που καταγράφονται σε σχολεία ανά την επικράτεια, ο ΕΟΔΥ επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο πρόεδρός του, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, απευθύνει έκκληση να σταματήσει η εκτεταμένη και συχνά αχρείαστη δημοσιοποίηση ήπιων περιστατικών, τονίζοντας πως δεν υπάρχει επιδημιολογική έξαρση του παθογόνου στη χώρα και πως η κατάσταση δεν δικαιολογεί ακραία μέτρα, όπως απολυμάνσεις και προληπτικά κλεισίματα σχολικών μονάδων.

«Δεν υπάρχει έξαρση στρεπτόκκοκου στη χώρα. Η συνεχιζόμενη δημοσιοποίηση απλών περιστατικών στρεπτόκοκκου, ήπιας μορφής, προκαλεί αχρείαστο πανικό στους γονείς», αναφέρει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσουν οι περιττές απολυμάνσεις, τα προληπτικά κλεισίματα σχολείων, αλλά και η ευρεία δημοσιοποίηση κρουσμάτων που, όπως λέει, «δεν έχουν επιδημιολογική αξία».

«Δεν υπάρχει έξαρση. Κρούσματα στρεπτόκοκκου έχουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα. Είναι δύο μορφές στρεπτόκοκκου: η μία είναι η συνηθισμένη μορφή -η ελαφριάς μορφής φαρυγγοαμυγδαλίτιδα- και άλλο είναι η διεισδυτική μορφή, η επιθετική. Από την τελευταία, έχουμε περιορισμένα κρούσματα. Αν ρωτήσετε τους παιδίατρους θα σας πουν πως κάθε μέρα βλέπουνε φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, στρεπτοκοκκικές. Απλώς τώρα δημοσιοποιούνται όλα», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως τα περισσότερα περιστατικά δεν αφορούν στη διεισδυτική μορφή που οδήγησε πρόσφατα στον θάνατο ενός 5χρονου παιδιού.

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Μείωση των σοβαρών περιστατικών εντός του 2025

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

  • το 2023 καταγράφηκαν 90 περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου,
  • το 2024 μειώθηκαν στα 68
  • ως τις 22 Μαΐου του 2025 έχουν καταγραφεί μόλις 24 κρούσματα.

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν πτωτική πορεία του επικίνδυνου διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, που παρουσιάζει 25% θνητότητα επισημαίνει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Έχουμε περίπου 25% θνητότητα σε αυτήν την μορφή του σοβαρού διεισδυτικού στρεπτοκόκκου. Αλλά έχουμε και πτώση επί της ουσίας. Από τα υπόλοιπα κρούσματα στρεπτοκόκκου έχουμε συνέχεια και καθημερινά τέτοια. Και θα έχουμε, δεν είναι κάτι καινούριο», υπογραμμίζει, ενώ κάνει σαφές πως ο στρεπτόκοκκος –ακόμα και στη σοβαρή μορφή του– δεν μεταδίδεται αερογενώς αλλά με στενή επαφή και σταγονίδια. Επίσης, δεν επιβιώνει στις επιφάνειες, γεγονός το οποίο καθιστά περιττές τις απολυμάνσεις σχολείων.

«Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στις επιφάνειες. Δεν χρειάζεται απολύμανση, ούτε κλείσιμο του σχολείου. Ακόμα και οι απολυμάνσεις μπορεί να κάνουν κακό στα παιδιά από την υπερβολική χρήση απολυμαντικών», σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο iatropedia.gr και επισημαίνει:

«Ούτε στην απλή μορφή, ούτε στην σοβαρή χρειάζονται περισσότερα. Η αντιμετώπιση είναι ίδια. Το παιδί που νοσεί να μείνει στο σπίτι, να μην πάει σχολείο περίπου 24-48 ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 24 ώρες, αφού πάει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει. Και μάλιστα με τις απολυμάνσεις που κάνουν μπορεί να κάνουν και κακό στα παιδιά. Δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη χρήση απολυμαντικών. Δεν είναι καλό. Μια γερή καθαριότητα χρειάζεται στο τμήμα που έχει εντοπιστεί κρούσμα ή κρούσματα. Δηλαδό, όπως καθαρίζουν οι καθαρίστριες, απλά να είναι πιο σχολαστικές στην καθαριότητα».

Τι να προσέξουν οι γονείς

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η διεισδυτική μορφή του στρεπτόκοκκου εκδηλώνεται με πολύ πιο βαριά συμπτώματα.

«Πέρα από τον πονόλαιμο και τον πυρετό, είναι πάρα πολύ πεσμένο το παιδί, ή και τα μεγαλύτερα άτομα ακόμα. Παρουσιάζουν κόπωση και πάρα πολύ βαριά κλινική εικόνα και γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό, για να κάνει το παιδί strep test. Στον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο το παιδί είναι εμφανώς εξουθενωμένο», αναφέρει, ενώ κλείνοντας διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας:

«Να μην ανησυχούν οι γονείς. Δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση το κλείσιμο σχολείων, ούτε οι απολυμάνσεις. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε ήπιο περιστατικό. Προκαλείται σύγχυση και φόβος χωρίς λόγο».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This