Χίος: Πάνω από 200.000 στρέμματα έχουν καεί τα τελευταία 15 χρόνια! – Η ανάρτηση Λαγουβάρδου

Πάνω από 40.000 στρέμματα κάηκαν από την περασμένη Κυριακή

Must Read

Περισσότερα από 220.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη στη Χίο τα τελευταία 15 χρόνια και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο από το 2010 έως το 2025!

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη στιγμή που το νησί συνεχίζει να πλήττεται από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις.


Ο κ. Λαγουβάρδος ανάρτησε τρισδιάστατο βίντεο που απεικονίζει τις καμένες εκτάσεις στη Χίο τα τελευταία 15 χρόνια. Η δημιουργία βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα του συστήματος EFFIS ενώ έγραψε:

«Οι φωτιές στη Χίο από το 2010 ως το 2015…

Ακολουθεί ένα 3D βίντεο αποτυπώνει τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Χίο την τελευταία 15ετία. Η δημιουργία του βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS (European Forest Fire Information System), ενώ η επεξεργασία και η οπτικοποίηση έγιναν από την επιστημονική ομάδα του Climatebook.

Πάνω από 220.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων έχουν καεί την περίοδο 2010–2025 — δηλαδή περίπου το 28% της συνολικής έκτασης του νησιού».

Δείτε την ανάρτηση:

Χίος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις πύρινες γλώσσες δίνουν για πέμπτη ημέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Χίο, την ώρα που οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και στρέμματα γης.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, καταγράφηκε σημαντική αναζωπύρωση στη βόρεια πλευρά του χωριού Λιθί, στην περιοχή του βουνού Προβατά, όπου και την Τετάρτη είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες εναέριων και επίγειων δυνάμεων, λόγω δύσβατων εστιών στο Τραχήλι. Επί τόπου επιχειρούν 444 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρο και τρία ελικόπτερα.

Αλλά και αργά χθες τη νύχτα παρατηρήθηκε νέα κινητοποίηση στη θέση Σπάσμα, στον Βροντάδο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν στο σημείο για την αποφυγή νέων εστιών.

 

Στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service/Mapping, η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή έχει ήδη πλήξει συνολικά 47.765 στρέμματα γης. Από αυτά, περίπου 38.500 στρέμματα εκτιμάται ότι είναι δασικές εκτάσεις, ενώ τα υπόλοιπα 9.276 στρέμματα αφορούν σε αγροτικές και λοιπές περιοχές.

Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται τελικές για την καμένη έκταση, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενεργές εστίες φωτιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή στο νησί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων, με κύριο στόχο την πλήρη κατάσβεση και την αποτροπή περαιτέρω ζημιών στο φυσικό περιβάλλον και στις καλλιέργειες.

Δείτε επίσης:

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ηρθαν οι Τουρκοι πρακτορες , εβαλαν φωτιες , εκαψαν το νησι και η κυβερνηση του προστιμακια , big brother πρωθυπουργου κοιμαται του καλου καιρου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This