Μία άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Κρήτη, με τις ροές να έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και τις τοπικές υποδομές να καταρρέουν υπό το βάρος των καθημερινών αφίξεων. Από τα τέλη Ιουνίου και κυρίως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, το νησί έχει μετατραπεί σε κεντρική πύλη εισόδου για χιλιάδες μετανάστες που αποπλέουν από τις ακτές της Λιβύης, σε ένα ασταμάτητο «καραβάνι της απόγνωσης».
Είναι χαρακτηριστικό πως τα ξημερώματα εντοπίστηκαν 520 άτομα σε σκάφος στον θαλάσσιο χώρο 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Τους μετανάστες παρέλαβε φορτηγό πλοίο που τους μεταφέρει στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων με τη συνδρομή των λιμενικών Αρχών, την ώρα που στα Χανιά παραμένουν ήδη εκατοντάδες μετανάστες, φιλοξενούμενοι προσωρινά σε υποδομές της περιοχής, με την πίεση να αυξάνεται καθημερινά.
Μόνο μέσα σε 48 ώρες αποβιβάστηκαν σχεδόν 2.000 άνθρωποι στις νότιες ακτές του νησιού, με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φτάσει στην Κρήτη από την αρχή του έτους πλησιάζει τις 10.000, με τον Ιούνιο να καταγράφει ρεκόρ ροών και τον Ιούλιο να συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως το Σουδάν, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και το Πακιστάν, επιβιβαζόμενοι σε σαπιοκάραβα που ξεκινούν από το Τομπρούκ, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε δίκτυα λαθρεμπόρων.
Κατέρρευσαν οι υποδομές – Ανύπαρκτα μέσα, απελπισία στις τοπικές κοινωνίες
Η έκρηξη των αφίξεων έχει φέρει τις τοπικές αρχές και τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας σε πλήρη κατάρρευση. Στα Χανιά, ο εκθεσιακός χώρος της Αγυιάς φιλοξενεί πλέον σχεδόν 900 άτομα, παρότι έχει δυναμικότητα για πολύ λιγότερους. Οι συνθήκες διαμονής είναι οριακές, με δεκάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο πάτωμα, χωρίς επαρκή σίτιση, υγειονομική κάλυψη ή πρόσβαση σε τουαλέτες και καθαρό νερό. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου περισσότεροι από 600 μετανάστες στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν σχεδιαστεί ούτε για προσωρινή φιλοξενία. Στο Ηράκλειο, άνθρωποι μεταφέρονται σε παλιές αποθήκες και εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια, σε συνθήκες που σοκάρουν. Η έλλειψη προσωπικού, υποδομών και μέσων αντιμετώπισης δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για πλήρη αδυναμία διαχείρισης.
Δήμαρχοι και περιφερειακοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά πλέον για ανθρωπιστική κρίση, με την αγωνία να κλιμακώνεται καθώς κάθε μέρα φέρνει νέα κύματα ανθρώπων. Η απουσία σχεδιασμού και στήριξης από την κεντρική κυβέρνηση επιτείνει το πρόβλημα, την ώρα που οι κοινωνίες της Κρήτης αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια εξάντλησης. Ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής δεν είναι πλέον θεωρητικός: σε πολλές περιοχές ακούγονται φωνές αγανάκτησης, όχι εναντίον των μεταναστών, αλλά εναντίον της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζεται η πρωτοφανής πίεση που δέχεται το νησί.
Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός μοιάζει να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις διαστάσεις της κρίσης. Οι λιμενικές δυνάμεις έχουν υπερβεί τα όρια επιχειρησιακής αντοχής, ενώ πλέον εξετάζεται η αξιοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού για ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης νοτίως της Κρήτης. Το υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, όμως οι λύσεις καθυστερούν ενώ το πρόβλημα διογκώνεται. Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ωστόσο η πραγματικότητα στο νησί δεν αφήνει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.
Δείτε επίσης:
- Χάος στην Κρήτη μετά τις καραβιές των παράνομων μεταναστών – Υπερκορεσμένες οι δομές, απελπισία από τους ντόπιους
- Κρήτη: Ομολογία παράτυπου μετανάστη – «Πλήρωσα 3.500 ευρώ για να έρθω από τη Λιβύη»
Μπράβο στους Κρητικούς ηγέτες της χώρας που κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αυξηθεί ο πληθυσμός της χώρας… τυχεροί Κρητικοί… χέρια για τις ελιές και τα νέα θερμοκήπια….