Μπορεί ο υδράργυρος τις τελευταίες ημέρες να σημείωσε ελαφρά πτώση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, προσφέροντας πρόσκαιρες ανάσες δροσιάς, όμως το καλοκαίρι επιστρέφει σύντομα με το γνώριμο αποπνικτικό του πρόσωπο. Ο επόμενος καύσωνας φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών, με τα προγνωστικά στοιχεία να συγκλίνουν σε ένα νέο, ισχυρό κύμα ζέστης.
Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, ο επερχόμενος καύσωνας είναι «σχεδόν κλειδωμένος» και αναμένεται να ανεβάσει τον υδράργυρο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Το παρατεταμένο θερμό υπόβαθρο που έχει ήδη διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες εντείνει τις ανησυχίες, τόσο για την επιβάρυνση του δασικού πλούτου, όσο και για την υγεία των ευάλωτων ομάδων στα αστικά κέντρα.
«Σχεδόν κλειδώσε ο καύσωνας Κυριακή-Τρίτη»
Αναφορά στον καύσωνα έκανε και ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, με εκτενή ανάρτησή του στα social media.
«Σχεδόν κλειδώσε ο καύσωνας Κυριακή-Τρίτη…Με θερμοκρασιακό ταβάνι τους 38 βαθμούς ( και σκόρπια 39-40) θα κυλίσουν οι επόμενες ημέρες. Ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από την Κυριακή 20/7 μέχρι τουλάχιστον και την Τρίτη 22/7, ( ίσως και Τετάρτη), θα βιώσουμε τον πρώτο ισχυρό καύσωνα του καλοκαιριού. Μία πρώτη εκτίμηση είναι οι 43 βαθμοί στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές», ανέφερε και συνέχισε:
«Επειδή θα έχει προηγηθεί ήδη πολύ ζέστη, ο καύσωνας αυτός θα αφυδατώσει περισσότερο τον δασικό μας πλούτο με ό,τι συνεπάγεται αυτό και θα καταπονήσει και άλλο τις ευπαθείς ομάδες κυρίως στα αστικά κέντρα που στερούνται αερισμό και ικανοποιητικά μέρη δροσισμού. Ιούλιος είναι…τα εχουμε ξαναζήσει αυτά! Στη φώτο φαίνεται η μαγευτική παραλία “Φτέρη” Κεφαλονιάς».
Κύμα ζέστης ή καύσωνα;
Αναφορά στις υψηλές θερμοκρασίες που θα πλήξουν τη χώρα έκανε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στα social media.
«Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μία “κόντρα” για το αν οι ημέρες που διανύουμε είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως “καυσωνικές ημέρες” ή απλά σαν πολύ θερμές ημέρες.
Ειλικρινά ο απλός πολίτης ούτε καν τον ενδιαφέρουν τέτοιου είδους “κόντρες” και απλά προσπαθεί να ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, αμφιβάλω όμως για το αν το καταφέρνει. Σε αυτό βέβαια έχει βάλει για τα καλά το χεράκι του το διαδίκτυο το οποίο τα τελευταία πολλά χρόνια έχει μπει στη ζωή των περισσοτέρων σε θέματα ενημέρωσης και όχι μόνο», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος και συνέχισε:
«Αν και για τον απλό πολίτη λίγη σημασία έχει αν αύριο θα αντιμετωπίσει 38 ή 40 βαθμούς (άλλωστε αυτό που αισθανόμαστε κάτω από την επίδραση των τσιμέντων και της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολλούς βαθμούς πιο πάνω), αξίζει να κάνουμε μια ανάλυση του όλου θέματος, έτσι για να είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι στο μέλλον».
Ο μετεωρολόγος στο σημείο αυτό θέλησε να αναλύσει τον όρο καύσωνα και τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται. Όπως εξήγησε, ο όρος καύσωνας χρησιμοποιείται για να εκφράσουμε τα επίπεδα άνεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε σχέση με τα κύματα ζέστης. Είναι ένας όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν πολλά πολλά χρόνια και στις μέρες μας τείνει να αντικατασταθεί από τους δείκτες δυσφορίας οι οποίοι εκτός από τη θερμοκρασία λαμβάνουν υπόψη τους και τη σχετική υγρασία προκειμένου να έχουμε μια εικόνα αν το γνωστό μας θερμόμετρο μας δείχνει αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε ή μας ξεγελά.
«Για παράδειγμα είναι άλλο 38 βαθμοί με μια γενικά ξηρή ατμόσφαιρα και άλλο οι ίδιοι βαθμοί θερμοκρασίας με μια γενικά υγρή ατμόσφαιρα. Γενικά θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών κελσίου θεωρούνται αρκετά επιβαρυντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και η επιστήμη της Μετεωρολογίας έχει δώσει απάντηση για το πότε ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται μεγάλη θερμική πίεση, εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “καύσωνας” έτσι όπως αυτός πρωτοπροσδιορίστηκε», επεσήμανε και προσέθεσε:
«Ο όρος “καύσωνας” για να έχει νόημα έστω και με την παλιά χρήση του όρου, θα πρέπει να ικανοποιεί κάποια κριτήρια.
1. Να ικανοποιεί μεγάλη έκταση
2. Να λαμβάνονται υπόψη και οι ελάχιστες θερμοκρασίες
3. Να λαμβάνεται υπόψη η συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας
4. Να λαμβάνεται υπόψη το ανεμολογικό πεδίο
Η πρόταση 2 και η πρόταση 4 έχουν άμεση σχέση με τη σχετική υγρασία. Την τελευταία περίπου 20ετία έχοντας δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών το οποίο καμία σχέση δεν έχει με αυτό που υπήρχε τόσο ως προς τη λειτουργία του όσο και ως προς τις θέσεις που αυτοί οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταλαμβάνουν, υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς τις προς τα πάνω θερμοκρασίες που καταγράφονται. Για παράδειγμα άλλο να έχεις έναν μετεωρολογικό σταθμό σε μη αστικοποιημένη περιοχή και άλλο να μετράς θερμοκρασίες εντός αστικού ιστού με εκπομπές θερμότητας από άσφαλτο, τσιμέντα κτλ. Αυτό στις μέρες μας καλείται κλιματική αλλαγή, ή για να το θέσω καλύτερα επιτάχυνση κλιματικής αλλαγής».
Στη συνέχεια, ο ίδιος έδωσε την δική του πρόγνωση για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. «Όπως ανέφερα και παραπάνω λίγη σημασία έχει για τον απλό κόσμο. Η ζέστη είναι ζέστη και αυτό το αισθάνονται καλύτερα όσοι δραστηριοποιούνται εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες. Για τους υπόλοιπους που κονταροχτυπιούνται πίσω από τα πληκτρολόγια και με το κλιματιστικό στο φουλ, δε νομίζω ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία», κατέληξε, παραθέτοντας αντίστοιχους πίνακες, με το φαινόμενο.