Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων: Μία «ανάσα» πριν από την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής

88.637 υποψήφιοι διεκδικούν 68.788 θέσεις στα πανεπιστήμια

Must Read

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους φτάνει στο τέλος της, καθώς την Παρασκευή 25 Ιουλίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), όπως έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Πρόκειται για την κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας για δεκάδες χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι πλέον περιμένουν να δουν αν και πού πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

88.637 υποψήφιοι διεκδικούν 68.788 θέσεις στα πανεπιστήμια

Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετείχαν 88.637 υποψήφιοι, με στόχο να καταλάβουν μία από τις 68.788 προσφερόμενες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όλες τις σχολές και τμήματα των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας, κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής, βάσει των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων και της ζήτησης ανά σχολή, δείχνουν ανομοιογενείς τάσεις στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές: Αναμένεται καθοδική πορεία, με εκτιμώμενη πτώση έως και 200 μόρια, λόγω μειωμένων επιδόσεων αλλά και μειωμένης ζήτησης σε συγκεκριμένες σχολές
  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας: Η πτώση των βάσεων αναμένεται μέτρια, από 50 έως 150 μόρια, με εξαίρεση τις Ιατρικές Σχολές, που συνήθως διατηρούν σταθερά υψηλές βάσεις λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού
  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές: Ανοδικές τάσεις της τάξεως των 150-200 μορίων, κυρίως σε σχολές που σχετίζονται με το πολυτεχνικό και τεχνολογικό προφίλ. Ορισμένες ανταγωνιστικές σχολές αναμένεται να καταγράψουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο
  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο – Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής: Εμφανίζει επίσης ανοδική δυναμική, με πιθανή άνοδο έως και 200 μόρια, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση για σπουδές που οδηγούν σε επαγγέλματα με προοπτικές απασχόλησης.

Ημέρα κρίσης και ανακοινώσεων

Η επίσημη ανακοίνωση των βάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ οι υποψήφιοι που έχουν εγγραφεί στη σχετική υπηρεσία θα λάβουν ειδοποίηση μέσω SMS, με τα αποτελέσματα να φτάνουν άμεσα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί και την τελευταία φάση της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς με την έκδοση των βάσεων κλειδώνουν οριστικά οι τοποθετήσεις των φετινών εισακτέων.

Η φετινή διαδικασία διεξήχθη με το παραδοσιακό σύστημα μηχανογραφικού δελτίου, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει μεταρρυθμίσεις για τις Πανελλαδικές του 2026, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

  • Αναπροσαρμογή του αριθμού εισακτέων ανά σχολή
  • Δυνατότητα υποβολής δύο φάσεων μηχανογραφικού
  • Ενίσχυση επαγγελματικών διεξόδων για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ

Η κ. Ζαχαράκη έχει διαβεβαιώσει ότι στόχος του Υπουργείου είναι ένα πιο ευέλικτο και προσαρμοστικό σύστημα, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This