Ο φυγάς Μολδαβός ολιγάρχης Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει για Ντουμπάι, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση για 40 ημέρες, περίοδος που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης. Η απόφαση των Ελλήνων Εισαγγελέων είναι εφέσιμη.
Θυμίζουμε ότι μαζί με τον Πλαχότνιουκ συνελήφθη και ο πρώην βουλευτής Κονσταντίν Τούτου, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη λίστα καταζητούμενων.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Μολδαβίας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοσή τους, ενώ υπάρχει η πιθανότητα για… μπέρδεμα, καθώς διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Τούτου είχε εκδώσει η Ρωσία.
Αυτό έγινε μέσω της Ίντερπόλ στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με το κανάλι Telegram Tema. Έτσι, η Μόσχα σκοπεύει να ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές να εκδώσουν τον Τούτου στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Η βιλάρα στη Σαρωνίδα
Πριν από τη σύλληψή τους ο 59χρονος Πλαχότνιουκ και ο 38χρονος Τούτου κρύβονταν σε μια πολυτελή βίλα στη Σαρωνίδα, η οποία διαθέτει και πισίνα.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει τη βίλα, βρίσκοντας περίπου 155.000 ευρώ, 17 διαβατήρια από διαφορετικές χώρες, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, καθώς και πολλά ακριβά ρολόγια χειρός των εμπορικών σημάτων Breguet, Kees Engelbarts και Urwerk.
Κατάσχεσε επίσης ένα αυτοκίνητο Skoda Kodiaq που χρησιμοποιούσε ο Πλαχότνιουκ για τα ταξίδια του.
Όταν οδηγήθηκε ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών το πρωί της Τετάρτης (23/7) και αφού πέρασε πρώτα αυτόφωρο (για πλαστογραφία), ο Μολδαβός ολιγάρχης ισχυρίστηκε ότι ήταν «θύμα πολιτικής δίωξης» και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Κατηγορείται συγκεκριμένα (στη Μολδαβία) για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Η δίκη του ορίστηκε για τις 25 Ιουλίου.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας καταζητούνταν για τρεις ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τράπεζες της χώρας του.
Η Ιντερπόλ κήρυξε τον Πλαχότνιουκ διεθνή καταζητούμενο στις 7 Φεβρουαρίου 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 59χρονος είναι κάτοχος διαβατηρίων από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και το Μεξικό.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το μεξικανικό διαβατήριο του Μολδαβού είναι πλαστό.
Πρόεδρος Μολδαβίας: «Η έκδοση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό»
Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου σχολιάζοντας τις εξελίξεις, δήλωσε ότι η κράτηση του Πλαχότνιουκ στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη και ότι οι μολδαβικές αρχές πρέπει τώρα να ενεργήσουν γρήγορα για να επιτύχουν την έκδοσή του.
«Μετά από έξι χρόνια, έχουμε και καλά νέα. Και τώρα είναι πολύ σημαντικό όλα τα σχετικά, υπεύθυνα θεσμικά όργανα να εργαστούν για την έκδοση. Η έκδοση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, προφανώς, τηρώντας όλες τις διαδικασίες», επεσήμανε η Μάια Σάντου.
Τόνισε ότι το δικαστικό σύστημα στη Μολδαβία έχει πλέον την υποχρέωση να δράσει. «Το μολδαβικό δικαστικό σύστημα δεν έχει πλέον κανένα λόγο να καθυστερεί. Τώρα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Η Μολδαβή Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει πιθανές προθεσμίες για την έκδοση Πλαχότνιουκ: «Είναι δύσκολο να το πούμε. Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες, όπως είπα. Από την πλευρά μας, οι θεσμοί θα εργαστούν με τη μέγιστη ευθύνη, έτσι ώστε όλα τα έγγραφα και όλες οι διαδικασίες να συμμορφώνονται και, αντίστοιχα, να αυξήσουν την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η έκδοση».
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας
Συνελήφθησαν την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, δύο υπήκοοι Μολδαβίας, ηλικίας 59 και 38 ετών, διεθνώς διωκόμενοι με Ερυθρά Αγγελία των Αρχών της Μολδαβίας και της Ρωσίας, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, ο 59χρονος αναζητούταν για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη σε βάρος του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο 38χρονος, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για απόπειρα παράνομης παρασκευής, διακίνησης ή αποστολής ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Πιο αναλυτικά, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων που περιήλθαν στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή αντικανονική έκδοση εγγράφων ταυτότητας σε αλλοδαπό άτομο, διαπιστώθηκε —μέσω διασταύρωσης στοιχείων από την εφαρμογή BIOHUB της INTERPOL— ότι πρόκειται για τον 59χρονο, διεθνώς διωκόμενο.
Άμεσα συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, από την έρευνα των οποίων εντοπίστηκε η οικία όπου διέμενε ο 59χρονος, σε περιοχή των νοτίων προαστίων.
Όπως προέκυψε, ο 59χρονος διέμενε μαζί με τον επίσης διωκόμενο 38χρονο,οι οποίοι μάλιστα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εντοπισμού τους παρέμεναν μεγάλο μέρος της ημέρας εντός της οικίας. Χαρακτηριστικό των μέτρων προφύλαξης που λάμβαναν ήταν ότι, με την παραμικρή υποψία παρακολούθησής τους, άλλαζαν χώρα διαμονής.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, αμφότεροι εντοπίσθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου ακινητοποιήθηκαν με τη συνδρομή των Αρχών του αεροδρομίου, προτού αποχωρήσουν για τρίτη χώρα. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, με φερόμενες Αρχές έκδοσης αυτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας.

Ακολούθησαν σωματικές έρευνες, όπου στον 59χρονο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρικών Αρχών που απεικονίζουν τον ίδιο με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας,
- το χρηματικό ποσό των -2.670- ευρώ,
- ηλεκτρονικός υπολογιστής,
- -2- κινητά τηλέφωνα και
- πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης δεδομένων (USB).
Παράλληλα, από την κατοχή του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- ταξιδιωτικά έγγραφα Ρουμανικών Αρχών που απεικονίζουν τον ίδιο με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας,
- πλαστή άδεια διαμονής μακράς διάρκειας Ρουμανικών Αρχών με φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο,
- πλαστό δίπλωμα οδήγησης Βουλγαρικών Αρχών με φωτογραφία που απεικονίζει τον 59χρονο,
- το χρηματικό ποσό των -1.628- ευρώ και -401- δολαρίων και
- -2- κινητά τηλέφωνα.
Από την επακόλουθη έρευνα στην οικία που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- το χρηματικό ποσό των -155.000- ευρώ,
- -17- πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες από διάφορες Χώρες,
- συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB, SSD) με ειδικό λογισμικό ασφαλείας,
- πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών,
- -4- πολυτελή ρολόγια μάρκας, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και
- Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για τις μετακινήσεις του ο 59χρονος.
Σημειώνεται ότι, ο 59χρονος κατηγορείται από τις Αρχές της Μολδαβίας για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης (2009–2019) με σκοπό την υπονόμευση του τραπεζικού συστήματος της Μολδαβίας και την υπεξαίρεση άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ από εμπορικές τράπεζες, μέσω δικτύου εξωχώριων εταιρειών. Παράλληλα, την περίοδο 2014–2020, φέρεται να νομιμοποίησε έσοδα παράνομης προέλευσης, μεταφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά από κρατικό φορέα σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω δικτύου εταιρειών-βιτρίνα που ιδρύθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Σχετικά με τον 38χρονο πρόεκυψε ότι κατηγορείται από τις Αρχές της Ρωσίας για συμμετοχή, από τον Ιούνιο του 2012, σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας, μεταφέροντας ποσότητες μέσω διακρατικών διαδρομών.
Δείτε επίσης: