Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Φενεό Κορινθίας και προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και σε κατοικίες. Παρά την υποχώρηση των κύριων μετώπων, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάσπαρτες εστίες και να αποτρέψουν πιθανές αναζωπυρώσεις, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς.
Η αναζωπύρωση της φωτιάς το μεσημέρι της Τετάρτης, 23 Ιουλίου 2025, σήμανε εκ νέου συναγερμό, με τις φλόγες να απειλούν ξανά το παρθένο δάσος και τις αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής. Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και τοπικές δυνάμεις ρίχτηκαν στη μάχη για την αναχαίτιση των φλογών, σε ένα από τα πιο δύσβατα σημεία της ορεινής Κορινθίας.
Η εικόνα άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε και δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο, ωστόσο σημαντικές εστίες εξακολουθούσαν να απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες παρέμεναν σε πλήρη ανάπτυξη. Στο πεδίο επιχειρούσαν 360 πυροσβέστες, με τη στήριξη 15 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχημάτων, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή πολλών εθελοντών, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Ο απολογισμός της καταστροφής είναι ιδιαίτερα βαρύς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, 25 κατοικίες, αγροικίες και αποθήκες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.
Δορυφορικά δεδομένα υψηλής ακρίβειας, που ελήφθησαν από τον δορυφόρο WorldView-3 (αισθητήρας VHR2) και αναλύθηκαν από την επιστημονική ομάδα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση της καμένης περιοχής. Η εικόνα που προκύπτει είναι συγκλονιστική: Περίπου 11.450 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων κάηκαν μεταξύ των περιοχών Καστανιάς, Λάυκας, Μοσιάς και Οροπεδίου Φενεού, όπως επιβεβαίωσε και η ανάλυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS με δεδομένα της Τρίτης 23 Ιουλίου, ώρα 12:23.
Η μεγάλη κινητοποίηση δεν πέρασε χωρίς απώλειες. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν την ώρα που επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο. Ο ένας, εποχικός πυροσβέστης, υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ ο δεύτερος, μόνιμος πυροσβέστης, παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και της έκθεσης σε καπνούς. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου για προληπτικούς λόγους και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Παρά την ύφεση της φωτιάς, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η επικινδυνότητα δεν έχει εκλείψει. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και το πυκνό δασικό φορτίο καθιστούν την περιοχή ευάλωτη σε νέα αναζωπύρωση. Οι προσπάθειες των αρχών επικεντρώνονται πλέον στη διασφάλιση της πλήρους κατάσβεσης και στην καταγραφή των ζημιών, με στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Η φωτιά στον Φενεό αποτελεί ακόμη μια απόδειξη των δραματικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της επικινδυνότητας του φετινού καλοκαιριού, το οποίο συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι κάτοικοι της περιοχής, με αισθήματα φόβου αλλά και ανακούφισης για την προσωρινή ύφεση, παραμένουν σε επιφυλακή, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να ξαναζήσουν την αγωνία των τελευταίων ημερών.
Δείτε επίσης:
- Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Φενεό Κορινθίας μετά από τιτάνια μάχη με τις φλόγες
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Φενεό Κορινθίας: Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες – Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες