Μια άκρως επικίνδυνη κοινωνική κατάσταση καταγράφεται σε συγκεκριμένα μέρη της Δυτικής Αχαΐας, όπου η εγκατάλειψη σπιτιών από τους μόνιμους κατοίκους έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η παρουσία 6.500 Ρομά στην περιοχή επί πολλά χρόνια και η καθημερινή αντικοινωνική συμπεριφορά οδήγησε δεκάδες κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από ανασφάλεια και φόβο.
Όπως καταγράφει η ιστοσελίδα flamis.gr, δεκάδες είναι αυτοί που προτίμησαν να φύγουν και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές που θα τους διασφάλιζαν ηρεμία και τάξη. Το πρόβλημα μετοίκησης στη Δυτική Αχαΐα εστιάζεται κοντά σε 14 συνολικά καταυλισμούς, με τους κυριότερους να βρίσκονται στα Σαγέικα Μόβρης και τη Συκιά Δύμης.
Κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε επηρεαζόμενες περιοχές
Στα Σαγέικα Μόβρης, όπου οι Ρομά έχουν αυξηθεί πολύ αριθμητικά τα τελευταία χρόνια, πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξεπουλήσουν τα σπίτια τους, επιλέγοντας ως μόνιμη κατοικία την Κάτω Αχαΐα ή ακόμα και την Πάτρα. Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να δώσουν σε εξευτελιστική τιμή το ακίνητό τους, ακόμα και για 10.000 ευρώ.
Στη Συκιά Δύμης, η κατάσταση είναι ίδια, αν και τα ακίνητα κοντά στον ποταμό Πείρο είναι ελάχιστα. Ωστόσο, το μέρος θεωρείται επίφοβο και αποκρουστικό λόγω της άναρχης διαβίωσης πολλών Ρομά.
Στην Κάτω Αχαΐα Δύμης, όπου εντός του αστικού ιστού της έδρας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας υπάρχει ο μεγάλος Οικισμός των Τσιγγάνων, η κατάσταση παρουσιάζει διπλή εικόνα. Όσοι μόνιμοι κάτοικοι διαμένουν στη Δυτική πλευρά κοντά στο Κέντρο Υγείας πούλησαν σπίτια, αλλά όχι σε χαμηλή τιμή, αφού εύποροι Τσιγγάνοι έσπευσαν να τα αγοράσουν με υψηλό τίμημα.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο στοχευμένη και σωτήρα ήταν η πρωτοβουλία του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου να θέσει θέμα αστυνόμευσης και επιτήρησης των περιοχών αυτών. Κατάφερε να αποσπάσει την απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για σύσταση μόνιμης Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) με 14 μόνιμους αστυνομικούς και δύο Ομάδες ΔΙΑΣ με 8 ένστολους.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση γυναίκας με καταγωγή από τα Σαγέικα: «Αν δεν ζούσε ο πατέρας μου θα το πωλούσα το πατρικό μου. Δεν είναι να μείνεις πλέον εκεί. Κινδυνεύεις. Δεν είναι περιβάλλον να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας εκεί». Η κίνηση της Δημοτικής Αρχής θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές από συστάσεως του Δήμου, αφού αναμένεται να ανακόψει το ρεύμα εγκατάλειψης της περιοχής και του ξεριζωμού του τοπικού πληθυσμού.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Ένωση Δικαστών για προπηλακισμό πρωτοδίκη από Ρομά: «Ήταν αφύλακτος, σοβαρά τα κενά ασφαλείας»
- Πλούσια η δράση του Ρομά TikToker που συνελήφθη για εκβιασμούς
- Λαμία: Στη φυλακή ο 40χρονος Ρομά που ξυλοκόπησε άγρια τη σύντροφό του στο δρόμο