Σε διεθνή μελέτη για ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά του κορωνοϊού συμμετέχει η Ελλάδα

Must Read

Άλλη μια φορά η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι πρωτοπόρος, καθώς τέσσερις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ, από τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και ΑΧΕΠΑ, συμμετέχουν σε μια νέα πρωτοποριακή διεθνή μελέτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά της ασθένειας Covid-19. Οι κλινικές με επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πήραν το πράσινο φως για να συμμετάσχουν στην εν λόγω μελέτη, που εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη για τις οποίες εγκρίθηκε η ένταξη στη διεξαγωγή της τεράστιας μελέτης «Adaptive Covid-19 Treatment Trial».

Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν παγκοσμίως 75 κλινικές, ώστε να επιβεβαιωθεί αν θα τελεσφορήσουν οι πιο ελπιδοφόρες -έως σήμερα- πειραματικές θεραπείες κατά του ιού, ώστε να παραχθούν νέα καινοτόμα φάρμακα που θα ανακόψουν τη θανατηφόρα πορεία του κορωνοϊού που θερίζει όλο τον πλανήτη.

Η ένταξη της Ελλάδας στη μελέτη «Adaptive Covid-19 Treatment Trial» εγκρίθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου με αριθμό πρωτοκόλλου DMID: 20-0006. Η μελέτη είναι μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή, με ομάδα ελέγχου που θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών φαρμάκων σε ενήλικες που νοσηλεύονται με Covid-19. Η πολυκεντρική δοκιμή θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκοσμίως, ενώ ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την Ε.Ε. είναι το πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Δείτε επίσης: Γάμος σε καιρό κορωνοϊού: Από μακριά κι ερωτευμένοι… αντάλλαξαν όρκους γαμπρός και νύφη στη Ρόδο!

Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του Covid-19. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη θα αξιολογούνται καθημερινά από τους επιστήμονες στο νοσοκομείο, αλλά και μετά, όταν θα πάρουν εξιτήριο για το σπίτι τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο της μελέτης, οι πρώην ασθενείς θα επανεξεταστούν από τους λοιμωξιολόγους κατά τη 15η και την 29η ημέρα.

Στην Ελλάδα η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, ενώ θα συμμετέχουν η Δ΄ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου, η Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό, η Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κουλούρη, και η Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This