Στο κενό οι υποσχέσεις! Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών θησαυρίζουν και οι πελάτες… χρυσοπληρώνουν τις παροχές

Must Read

Βροχή αιτήσεων για αναβαθμίσεις γραμμών δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς αρκετά νοικοκυριά, με όλα τα μέλη στο σπίτι, δυσκολεύονται με τις υφιστάμενες συνδέσεις στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις συνδέσεις ADLS, που αποτελούν και την πλειονότητα των συνδρομών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο στη χώρα μας.

Η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών έκλεισε πέρυσι με 4.095.000 συνδέσεις (πλέον φτάνει το 85% των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας), αλλά μόνο μία στις τέσσερις ήταν «γρήγορη», δηλαδή με βάση τα λεγόμενα Δίκτυα Νέας Γενιάς (VDSL κ.λπ.). Έτσι, πολλοί συνδρομητές έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να αποκτήσουν νέες πιο γρήγορες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες πιέσεις που δέχονται τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών οδηγούν προς τα κάτω τις ταχύτητες, γι’ αυτό και συνεχίζονται οι εκκλήσεις για λελογισμένη χρήση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες μαθητές που κάνουν μαθήματα από το σπίτι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι εξ αποστάσεως κ.ά.

Τώρα που ο κλάδος είναι από τους κερδισμένους από την κρίση της πανδημίας, οι καταναλωτές περιμένουν και τις κινήσεις που είχαν υποσχεθεί για μειώσεις στα τιμολόγια των data όλων των συνδρομητών, πράγμα που έκαναν ορισμένες από τις εταιρίες τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στον πρωθυπουργό.

Από τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν προέκυπτε ξεκάθαρα πως οι μειώσεις αφορούν μόνο τα πακέτα data. Εκείνες τις ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη πανηγύριζαν, ακόμα και με δισέλιδες συνεντεύξεις, για τη «μείωση του κόστους των data» στην κινητή!

Τελικά, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι περίφημες μειώσεις αφορούν μόνο τα ξεχωριστά πακέτα data και όχι όσους έχουν συμβόλαια ή καρτοκινητό, που περιλαμβάνει τόσο φωνητικές κλήσεις όσο και πρόσβαση στο διαδίκτυο!

Υποχώρησε κατά εννέα θέσεις

Οι εταιρίες και μέσω των προσφορών για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως θα μειωθούν οι τιμές για μεταφορά δεδομένων και στα υπόλοιπα συμβόλαια, χωρίς να ξεκαθαρίζουν από πότε.

Οι καταναλωτές, όμως, προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πόσο πραγματικά πληρώνουν για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Και, κυρίως, ποια είναι η σύγκριση του αντίστοιχου κόστους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που δεν έχουν βέβαια την υψηλότατη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία, όπως η χώρα μας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση για τις ταχύτητες στο διαδίκτυο της φινλανδικής Ookla, τον Μάρτιο υποχώρησε κατά εννέα θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση τις ταχύτητες στο διαδίκτυο μέσω σταθερού δικτύου, αλλά βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο και από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία. Η Ελλάδα είναι στην 46η θέση, με μέση ταχύτητα κατεβάσματος 34,81 Mbps, όταν ο μέσος όρος διεθνώς είναι κοντά στα 30 Mbps.

Οι διοικήσεις των εταιριών, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρακολουθούν στενά την κατάσταση των δικτύων και προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους τεχνικούς για την αντιμετώπιση βλαβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο από τις τέσσερις ελληνικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών προχώρησαν στην αγορά πρόσθετης χωρητικότητας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο να διατηρήσουν, κατά το δυνατόν, την ποιότητα των υπηρεσιών διασύνδεσης στο ίντερνετ. Περισσότερα προβλήματα, όπως αργές ταχύτητες κ.ά., εντοπίζονται στους παρόχους που δεν προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Για να περιοριστεί το φορτίο στα δίκτυα, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που παρέχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης αποφεύγουν τις τηλεδιασκέψεις (το μάθημα γίνεται με κλειστές κάμερες).

Σύμφωνα με στελέχη τηλεπικοινωνιακών ομίλων, το σύστημα που έχει επιλεγεί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Δημόσιο επιβαρύνει περισσότερο τα διεθνή κυκλώματα των παρόχων. Η εταιρία που προμηθεύει, δωρεάν, το σύστημα δεν έχει τοπική παρουσία στον ελληνικό κόμβο του διαδικτύου, με αποτέλεσμα η κίνηση να φεύγει προς το εξωτερικό και να επιστρέφει στη χώρα μας.

Αυξήθηκε κατά 50% η κίνηση σε φωνή και δεδομένα

Τις τελευταίες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) αλλά και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των εταιριών. Η αύξηση της κίνησης εξαιτίας του κορωνοϊού και της παραμονής εκατομμυρίων στα σπίτια τους ολόκληρη την ημέρα έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Τα στοιχεία των παρόχων δείχνουν μεγάλη αύξηση στις υπηρεσίες φωνής στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, αλλά και στον όγκο δεδομένων από την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για ορθή χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ανακοίνωσε προ ημερών πως η κίνηση στα δίκτυα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50%.

Από τα μέσα Μαρτίου έχει υπάρξει κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν ζήτησε από τον φορέα που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους ρυθμιστές της αγοράς τηλεπικοινωνιών, την BEREC, αναλυτική ενημέρωση δύο φορές την εβδομάδα για τυχόν προβλήματα με τα δίκτυα στα κράτη-μέλη. Η BEREC έχει αναλάβει και να ειδοποιήσει την Κομισιόν στην περίπτωση τέτοιου «ατυχήματος». Σε πρόσφατη ανακοίνωση του πανευρωπαϊκού ρυθμιστή αναφέρεται πως «οι πάροχοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά την πρόσθετη κίνηση. Παρατηρήθηκαν τοπικά και προσωρινά προβλήματα με την πρόσβαση στο διαδίκτυο, που δεν θεωρούνται, όμως, μη αναμενόμενα».

Όσο περνούν οι ημέρες, όμως, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για τους παρόχους, ειδικά όταν το μεγαλύτερο τμήμα και τους δικού τους προσωπικού εργάζεται από το σπίτι.
Και οι τέσσερις εταιρίες, Cosmote, Vodafone, Wind Hellas και Forthnet / Nova, συμμετέχουν στην πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR με προσφορές για δωρεάν δεδομένα στην κινητή, δωρεάν πρόσβαση σε κάποια από τα συνδρομητικά κανάλια κ.ά.

Επιπλέον, χωρίς χρέωση δεδομένων από κινητά δίκτυα όλοι οι μαθητές έχουν από την Τετάρτη πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία. Δηλαδή όσοι επισκέπτονται συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο δεν θα χρεώνονται για τα δεδομένα (data) που καταναλώνουν αν έχουν πρόσβαση μέσω δικτύου κινητής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This