Νεκρός από κορωνοϊό στα 57 του ο διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής του ΙΤΕ Θεόδωρος Παπάζογλου

Must Read

Νικημένος από τον κορωνοϊό, ο Θεόδωρος Παπάζογλου, διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής του ΙΤΕ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο εκλιπών, ο οποίος είχε εργαστεί στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, είχε προσβληθεί από τον ιό και, μολονότι δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, και, μετά την εισαγωγή του στην εντατική, κατέληξε.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Δρ. Θεόδωρος Παπάζογλου ήταν και ο ίδιος απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και είχε ολοκληρώσει τη μετα-διδακτορική του εκπαίδευση στο Εργαστήριο Λέιζερ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. Διετέλεσε τεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Εγκατάστασης Ακτινοβολίας Υπεριώδους Λέιζερ στο ΙΤΕ.

Το 2001 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιστημονικός επίτροπος σε ερευνητικά έργα, αρχικά με απόσπαση από το ΙΤΕ στο πρόγραμμα Marie Curie και στην συνέχεια οριστικά. Από το 2006 ασχολήθηκε με την προετοιμασία της συγκρότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) ως στενός συνεργάτης του πρώτου προέδρου του ERC, Φώτη Καφάτου.

Από τις αρχές του 2009, εργάζονταν στην ERC Executive Agency (ERCEA), ενώ από τα τέλη του 2010 είχε προαχθεί στη θέση του επικεφαλής του Unit Α.1 για την υποστήριξη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC.

Είχε δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Στο ακαδημαϊκό ενεργητικό του είχε περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ, σύμφωνα με το cretalive.gr, συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης απέστειλε συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του ερευνητή Θοδωρή Παπάζογλου:
«Για είκοσι και πλέον χρόνια ο Θοδωρής υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις και τη θετική του ενέργεια το όραμα της οικοδόμησης του ενιαίου χώρου της Ευρωπαϊκής Έρευνας, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας. Παράλληλα διατηρούσε πάντα στενούς δεσμούς με την πατρίδα και ιδιαίτερα με την Κρήτη, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους ουσιαστικής ενημέρωσης της ερευνητικής μας κοινότητας για τις πολιτικές, τις δράσεις και τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Για όλη τη επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης ο χαμός του Θοδωρή αποτελεί μια τεράστια απώλεια. Συλλυπούμαστε θερμά την οικογένεια και τους φίλους του, με θλίψη διότι έφυγε πρόωρα ένας σημαντικός άνθρωπος που είχε πολλά ακόμα να προσφέρει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This