Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Το πλάσμα του αίματος πρώην ασθενών πιθανό «φάρμακο» για την θεραπεία του κορωνοϊού

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Θα μπορούσε το πλάσμα του αίματος από πρώην ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει πλήρως να δοθεί ως ενέσιμο «φάρμακο» σε βαριά πάσχοντες που είναι διασωληνωμένοι στην Εντατική και να θεραπευτούν; Ίσως, απαντούν τώρα οι επιστήμονες και ελπίζουν ο άνοσος ορός που θα χορηγήσουν σε ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, να γίνει ακόμα ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα τους εναντίον της πανδημίας.

Τα καλά νέα είναι ότι και η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης αυτού του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, που ενέκρινε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως ανέφερε τη Μεγάλη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Η πολυκεντρική κλινική μελέτη, που βρίσκεται ήδη στη φάση ΙΙ, με επικεφαλής τον καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας και Ογκολογίας και πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο, θα «τρέξει» σε επτά νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων τα «Αλεξάνδρα», «Άγιος Σάββας», Αττικόν και Ευαγγελισμός.

Η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο, θα γίνει η επιλογή εθελοντών, δηλαδή ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 ή έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 χωρίς να νοσήσουν και είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με κορωνοϊό, που έχει αρχίσει την καταγραφή τους από την περασμένη Δευτέρα. Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να έχουν αναρρώσει, να μην έχουν συμπτώματα και να είναι αρνητικοί για τουλάχιστον δύο με τέσσερις εβδομάδες στην παρουσία του ιού.

Τα νοσοκομεία θα απευθύνουν πρόσκληση στους πρώην ασθενείς Covid-19 και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μελέτη θα δωρίσουν αίμα. Στη συνέχεια, θα γίνει πλασμαφαίρεση και θα προκύψει ο άνοσος ορός, δηλαδή το πλάσμα που εμπεριέχει τα αντισώματα και τις πολύτιμες πρωτεΐνες, οι οποίες ίσως μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Στόχος των επιστημόνων είναι να επιβεβαιώσουν αν το πλάσμα μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας, να μειώσει τη νοσηρότητα και, φυσικά, να αποτρέψει τον θάνατο.

Οι Έλληνες ερευνητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια Τράπεζα Πλάσματος Αίματος για τον νέο κορωνοϊό, όπου θα αποθηκευτεί το γενετικό υλικό με τη βοήθεια της κρυοσυντήρησης και θα είναι διαθέσιμο για χρήση, τόσο κατά τη φάση της πανδημίας που διανύουμε όσο και σε περίπτωση δεύτερου κύματος, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στο δεύτερο σκέλος της ελληνικής μελέτης θα επιλεγούν οι σοβαρά πάσχοντες από Covid-19, που θεωρούνται ιδανικοί για να λάβουν πλάσμα αίματος από τους πρώην ασθενείς που έχουν ιαθεί πλήρως. Οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι γενικά ασφαλείς και καλά ανεκτές από τους περισσότερους ασθενείς, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες παρενέργειες. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται πειραματική και είναι σημαντική η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας με όλους τους κανόνες της επιστήμης».

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ