Το επιβεβαίωσε ο Πέτσας! Στο τραπέζι το μέτρο για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από το Μεγάλο Σάββατο

Must Read

Το σενάριο της ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξετάζει σοβαρά η Κυβέρνηση και ίσως τις επόμενες ώρες να ανακοινωθεί. Η ανυπακοή και το πείσμα κάποιων που σκέφτονται να παρακάμψουν τα μέτρα για να βρεθούν στα χωριά τους βάζουν στην κυβέρνηση σκέψεις ακόμα και για stop στην κυκλοφορία αυτοκινήτων πριν από το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα!

Και συγκεκριμένα από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το κλείσιμο των καταστημάτων, ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί σε σπίτια και αυλές, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης του ιού, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο.

Ο φόβος είναι πως παρόλο που το Άγιο Φως θα έρθει μόνο στην Αθήνα και δε θα διανεμηθεί ανά την επικράτεια, πολλοί πιστοί θα θελήσουν να βρεθούν έξω από τις εκκλησίες, παρά τις απαγορεύσεις. Και βέβαια, ακόμα μεγαλύτερος τρόμος είναι την Κυριακή του Πάσχα κάποιοι να μετακινηθούν στα μουλωχτά για να γιορτάσουν με συγγενείς, φίλους ή γείτονες.

Έτσι δεν αποκλείεται το καθολικό «lockdown» με την λήξη της λειτουργίας των καταστημάτων το Σάββατο, ώστε να φρενάρουν τους «αντάρτες». Το πόσο θα κρατήσει, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Ακούγεται πάντως πως δεν αποκλείεται να πάει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα ή ακόμη και την Τρίτη.

Η απαγόρευση ενδέχεται να είναι καθολική για ανθρώπους ΙΧ αυτοκινήτων και ταξί, ενώ συζητιέται να μην υπάρχουν και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και ως προς αυτό υπάρχει αντιδράσεις για το ότι οι συγκοινωνίες δεν πρέπει να διακοπούν εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως για μετακίνηση κάποιων σε νοσοκομεία, ή προς επείγουσα βοήθεια σε άτομο που τη χρειάζεται.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στα σενάρια απαγόρευσης είπε ότι δεν μπορεί ούτε να τα διαψεύσει ούτε να τα επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. Σε ότι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

Για την επιστροφή στην κανονικότητα είπε: «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».

Ύστερα από συσκέψεις και υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, το κυβερνητικό επιτελείο είχε εξαρχής μελετήσει σχέδια για ενδεχόμενη επέκταση των μέτρων που είχαν ήδη ληφθεί. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει αισθητά τα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Με δεδομένο ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να συνωστιστούν πολλά άτομα σε αυλές και κήπους μακριά από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, καθώς μπορεί να σημάνει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα μας γυρίσει αρκετές εβδομάδες πίσω.

Από σήμερα πάντως θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα και στους ναούς με αυξημένες περιπολίες, ενώ από το πρωί υπάρχουν 16 μπλόκα περιφερειακά της Αθήνας και συγκεκριμένα, στην Λ. Μακροπούλου, στη Λ. Μαραθώνος, στην Βάρης Κορωπίου, στην Αθηνών-Σουνίου αλλά και στην Πεντέλης προς Νέα Μάκρη.

Όσο για τις ποινές ενδέχεται εκτός από τα πρόστιμα να υπάρχει και αφαίρεση πινακίδων για όσους βγαίνουν από τα σπίτια τους για να πάνε σε συγγενείς και φίλους. Την Κυριακή θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο με τα drones τα οποία θα εποπτεύουν από ψηλά για να αποφευχθεί το σούβλισμα σε εξωτερικό χώρο με παρέες που θα επιμείνουν να γιορτάσουν το Πάσχα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This