Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διευκρινίζει σε έγγραφό του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση του νοσήματος είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό όλων των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Κατόπιν ερωτήματος Τσιάρα η ενημέρωση από τον ΕΟΦ
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαχείριση της ευλογιάς πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα και στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
«Ο ΕΟΦ, κατόπιν ερωτήματος του υπουργού Κώστα Τσιάρα, μας ενημέρωσε εγγράφως ότι σήμερα δεν υφίσταται αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
Όπως πρόσθεσε, έχει ήδη συγκροτηθεί Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς, η οποία θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ενημερώνει άμεσα τις αρχές και θα εισηγείται μέτρα για τον περιορισμό της νόσου.
«Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι η αυστηρή τήρηση των απαγορεύσεων μετακινήσεων, η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας, οι εντατικοί έλεγχοι και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία» υπογράμμισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Δεν κάναμε τίποτα να φέρουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα»
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (24/10) ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είχε δηλώσει πως υπάρχει εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αλλά η χώρα μας δεν το έχει ζητήσει.
«Στο Βέλγιο υπάρχει νόμιμο εμβόλιο για την ευλογιά των προβάτων αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε ποτέ αίτηση για να τα λάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
«Μου εξήγησαν πως όταν είχαν έρθει στην Ελλάδα στις 24-25 Μαΐου είχαν κάνει μία σειρά από συστάσεις στο υπουργείο και μία από αυτές ήταν να εξετάσουμε ένα πρόγραμμα στοχευμένου εμβολιασμού, που θα γινόταν σε κάποιες ζώνες που βρίσκαμε θετικές εκτροφές. Όχι καθολικός εμβολιασμός» σημείωσε ο Δ. Κουρέτας.
«Μου έδειξαν emails από τον Σεπτέμβριο που είχαν απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών και απαντούσαν ότι υπάρχουν 500.000 δόσεις εμβολίων που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» συμπλήρωσε.
«Για να μπορεί μία χώρα να μπει σε πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να κάνει αίτηση και μετά η Κομισιόν δίνει άδεια για τα εμβόλια που έχει έτοιμα εκείνη τη στιγμή» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Δείτε επίσης:
Αποκάλυψη «βόμβα»: «Υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά αλλά δεν το ζητήσαμε»
Ευλογιά των προβάτων: Εξαντλούνται τα αποθέματα γάλακτος – Συναγερμός για τη φέτα





Δώστε από τα αδειοδοτημένα για τον covid