Σάββατο 12/6/2021

Γεράσιμος Χουλιάρας: Είναι πολύ πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός στην Πάργα

Να είναι προσεκτικοί και να έχουν τον νου τους συμβούλεψε τους κατοίκους της Πάργας ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, με αφορμή την έντονη μετασεισμική ακολουθία, η οποία συνεχίζεται έναν μήνα μετά τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή, προκαλώντας ζημιές κυρίως στο Καναλάκι.

Αν και ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε την περιοχή στις 21 Μαρτίου, εδώ και έναν μήνα, έως και την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 206 μετασεισμοί! Από τον ισχυρό σεισμό είχαν καταγραφεί ζημιές σε παλιά κτίρια καθώς και δύο μικροτραυματισμοί, ενώ δρόμοι είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή και άλλα χωριά.

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι «η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη» και, αν και ομαλή, η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται.

Μάλιστα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook το βράδυ της Πέμπτης: «Ένας μήνας πέρασε από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή της Πάργας – Καναλάκι στις 2,49 ξημερώματα Σαββάτου 21 Μαρτίου. Ο σεισμός δεν δημιούργησε κανένα σημαντικό πρόβλημα στις υποδομές αλλά μόνο σε μερικές δεκάδες παλιά κτίρια. Εν μέσω των έκτακτων μέτρων κορωνοϊού, η ψυχραιμία επικράτησε στους κατοίκους και με τη βοήθεια των τοπικών Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας υπήρχε αμέσως έλεγχος στα κτίρια και στις υποδομές, και αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων.

Η μετασεισμική ακολουθία που φαίνεται στον χάρτη βαίνει ομαλά και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 206 μετασεισμικές δονήσεις μικρών κυρίως μεγεθών, όπως δείχνουν το ιστόγραμμα και η φθίνουσα πορεία στην παραγωγή των μετασεισμών με την πάροδο των ημερών. Η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τον νου τους, γιατί το στατιστικό ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού συνεχίζει να υπάρχει, αλλά αυτή η μικρή πιθανότητα μειώνεται καθημερινά με την πάροδο του χρόνου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ