Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο χρόνος πιέζει αφόρητα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εκπνέει στις 30 Απριλίου και το Πτωχευτικό Δίκαιο, που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, πρόταση που απέρριψαν κατηγορηματικά οι δανειστές. Πηγές με γνώση των συζητήσεων με τους θεσμούς, αναφέρουν ότι, παρά τις σκληρές αντιρρήσεις που εξέφρασαν τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι θεσμοί, όσον αφορά το αίτημα της Αθήνας για παράταση του ισχύοντος νόμου (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) έως το τέλος του 2020, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και εκτιμάται ότι η παράταση θα έχει χρονικό ορίζοντα τριών – τεσσάρων μηνών.
Κι αυτό, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο -η κρίση του κορωνοϊού έχει πάει πίσω μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες- να καταλήξει στο τελικό σχέδιο του νέου Πτωχευτικού και να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούλιο. Εξάλλου, τον Αύγουστο, εκ των πραγμάτων, δεν γίνονται πλειστηριασμοί, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά.
Για την προστασία της κύριας κατοικίας ο κ.Σταϊκούρας δήλωσε πως «πράγματι λήγει την επόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου) αλλά μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο μας».
Από τα έδρανα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Θανάσης Τσιάρας απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου 2020:
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να παραταθεί αυτός ο χρόνος. Να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτή που είχε δεσμευτεί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έληγε 31.12.2019. Εμείς αυτά τα βρήκαμε όλα έτοιμα από εσάς.
Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα. Σας ενοχλεί να επικαλείται κανείς τα γεγονότα. Δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει κανείς ότι εσείς είχατε δεσμευτεί ότι έληγε η προστασία της πρώτης κατοικίας 31.12.2019. Εμείς πήραμε παράταση μέχρι 30 Απριλίου και σήμερα βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση να δοθεί και άλλη παράταση».
Απαλλαγή μέσω ρευστοποίησης περιουσίας
Το νέο πτωχευτικό καθεστώς που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, στηρίζεται εν πολλοίς στη νέα κοινοτική οδηγία «της δεύτερης ευκαιρίας», ωστόσο, είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Εισάγει πρώτη φορά στη χώρα μας την πτώχευση φυσικών προσώπων και δίνει την ευκαιρία απαλλαγής, μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας, από τα χρέη σε δύο χρόνια από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσής της από τον πλειστηριασμό (σ.σ.: δηλαδή από τη ρευστοποίηση της περιουσίας), εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.