Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Πνευμονολόγος του «Σωτηρία»: «Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19! Είναι ένας τρομερός ιός»

Η Πέπη Μιχαλοπούλου, Πνευμονολόγος και διευθύντρια της 4ης Κλινικής στο νοσοκομείο αναφοράς, «Σωτηρία» μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6»,φάνηκε αισιόδοξη ότι σύντομα η κλινική θα μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά, επιστρέφοντας στην κανονική λειτουργία της.

Με τα περιστατικά να μειώνονται όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, η πνευμονολόγος ανακοίνωσε την χρήση rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε 45 λεπτά. Ωστόσο, η κ. Μιχαλοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της για νέο κύμα κρουσμάτων μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων:

«Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δυναμή του ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη. Μας φοβίζει τώρα ότι μπορεί να έχουμε πάλι μια επιδείνωση, μια αύξηση κρουσμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα προσέξουν όσο χρειάζεται όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ήταν καλά τα μέτρα, αλλά ήταν υπό πίεση. Θα αυξηθούν τα περιστατικά μάλλον. Ευελπιστούμε να μας φτάνουν τα κρεβάτια και οι μονάδες.»

«Είναι ένας τρομερός ιός, χτυπά όλα τα όργανα»

Η Πνευμονολόγος του «Σωτηρία» μίλησε για τα συμπτώματα που ποικίλλουν, όπως έχει παρατηρηθεί στα περιστατικά: «Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα. Συνήθως στη δεύτερη φάση είναι πιο σοβαρά τα συμπτώματα. Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα.»

Τα συμπτώματα σε έφηβους και η θρόμβωση

Η κ. Μιχαλοπούλου εξήγησε τις θρομβώσεις που εντοπίστηκαν στις νεκροψίες: «είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Σε νεκροψίες έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο.»

Η Πέπη Μιχαλοπούλου σημείωσε επίσης ότι «ένας θωρακικός πόνος σημαίνει και μυοκαρδίτιδα», ενώ διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα. «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, κυανώσεις. Δάχτυλα με κυάνωση και καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορωνοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό» είπε καταλήγοντας η διευθύντρια της 4ης κλινικής του «Σωτηρία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ