Βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές θα πληρώσει η Ελλάδα αν επιλέξει να αμυνθεί απέναντι στον κορωνοϊό εφαρμόζοντας τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», καθώς οι πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν τρομακτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε τους υπολογισμούς του για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους και το σύστημα υγείας από ενδεχόμενη «ανοσία της αγέλης», με την οποία ο ίδιος διαφωνεί κάθετα και παραθέτει αναλυτικά πέντε λόγους κατά της επιλογής αυτής, που εφάρμοσαν άλλες χώρες αντί περιοριστικών μέτρων:
«Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και τη διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μη βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας» αναφέρει αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης και συνεχίζει: «Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% σε όλη την κοινότητα για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχεις προστατέψει τους μεγάλους με “τοίχο προστασίας”…».
Τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, είναι ότι «Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%)», ενώ ως τέταρτο λόγο παραθέτει την εκτίμησή του για το τρομακτικά μεγάλο ποσοστό θανάτων που θα καταγραφόταν:
«Θα χρειαστούμε 70.000 κρεβάτια»
«Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό, θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7.000 θανάτους, άρα συνολικά 35.000 θανάτους για το 60%, με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας!».
Πέμπτος λόγος είναι η αδυναμία του συστήματος υγείας να αντέξει την πίεση:
«Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε δύο κρεβάτια στις ΜΕΘ, δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική, θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7,6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από Covid-19 ασταμάτητα. Αυτό, χωρίς να έχω λάβει υπ’ όψιν την ανανέωση του πληθυσμού και την έλλειψη ή απώλεια της ανοσίας…» καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.