Παρασκευή 18/6/2021

Μπορεί η νικοτίνη να μας σώσει από τον κορωνοϊό;

Τη νικοτίνη ως δυνητικά θεραπευτικό μέσο ενάντια στον κορωνοϊό προτείνει νέα μελέτη Ελλήνων και ξένων ερευνητών, οι οποίοι ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα κλινικές έρευνες για να διερευνηθεί η επίδρασή της στην εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Toxicology Reports», ο ιός Covid-19 εξελίσσεται σε νόσο του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση νικοτίνης.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Δυτικής Αττικής, Θεσσαλίας, Κρήτης και της Νέας Υόρκης εξηγούν ότι τα περισσότερα συμπτώματα των ασθενών που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τη απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο ιός προσβάλλει τους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (nACHR). Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, εξέτασαν τις αλληλουχίες αμινοξέων που παράγονται από τον ιό και διαπίστωσαν ότι ορισμένα τμήματα ήταν παρόμοια με τις πρωτεΐνες δηλητηρίου φιδιού, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν αποκλεισμό αυτών των υποδοχέων.

Διαφορετικά τα φάρμακα από το τσιγάρο

«Μετά την παρατήρησή μας για χαμηλό επιπολασμό καπνιστών μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου την υπόθεσή μας σχετικά με τα πιθανά οφέλη της νικοτίνης» θυμίζει ο βασικός ερευνητής της μελέτης δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και εξηγεί πως με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας η νικοτίνη θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος.

Προς αποφυγή παρερμηνειών, πάντως, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών και καρδιολόγος στο Ωνάσειο έσπευσε να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην επικίνδυνη συνήθεια του καπνίσματος και στη χημειοπροφυλακτική αντιιική δράση των φαρμακευτικών σκευασμάτων νικοτίνης.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ασθενών με Covid-19, θα πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα» προσθέτει ο δρ Φαρσαλινός, συμπληρώνοντας: «Η διαθεσιμότητα και οι προδιαγραφές ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης δικαιολογούν την επείγουσα διερεύνηση με κλινικές μελέτες της επίδρασης της νικοτίνης στην εξέλιξη της νόσου Covid-19».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ