Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στα Μάλγαρα.
Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους ένα μήνα και η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις της σύσκεψης. Στα μπλόκα οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν έχουν δει κανένα ουσιαστικό βήμα επίλυσης των αιτημάτων τους ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.
Μάλιστα αναφέρουν ότι αυτός είναι ο λόγος που αμέσως μετά τις γιορτές θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Με την κυβέρνηση, από την πλευρά της, να δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές του 2025 προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας από ΟΠΕΚΕΠΕ, Υπουργείο Οικονομικών και ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με αυτά, από τα 3,3 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, οι πληρωμές έφτασαν το 2025 τα 3,8 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε ακατανόητη την άρνηση διαλόγου από ορισμένους αγροτοσυνδικαλιστές: «Από τα 27 αιτήματα των μπλόκων έχουν ικανοποιηθεί ήδη τα 16 και τα άλλα 4 είναι σε φάση επεξεργασίας. Η εμμονή ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών στα μπλόκα και την άρνηση διαλόγου με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι ακατανόητη. Είναι η ώρα πια να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».
Το Σάββατο οι αποφάσεις από τους αγρότες της Νίκαιας για τη σύσκεψη στα Μάλγαρα
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του θεσσαλικού κάμπου επιμένουν για περαιτέρω πίεση με κλείσιμο ίσως και παρακαμπτήριων δρόμων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μετά τις γιορτές των Θεοφανίων.
Υπάρχει και σκέψη για κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα και πραγματοποίηση συλλαλητηρίου.
Αύριο Σάββατο θα αποφασίσουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας με ποιες θέσεις θα πάνε στην πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα.
Στο Κάστρο Βοιωτίας, οι αγρότες θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις της Πανελλαδικής σύσκεψης της Κυριακής.
Μπλόκο Μαλγάρων: «Επαφή με την κυβέρνηση»
Στο μπλόκο των Μαλγάρων, το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνέλευση των αγροτών για την πρόταση που θα κατεβάσουν στην πανελλαδική σύσκεψη, με τον αγροτοσυνδικαλιστής Κώστα Ανεστίδη να αναφέρει ότι «ρίχνουμε άγκυρες».
Ο Κ. Ανεστίδης έκανε λόγο για επαφή με την κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διεργασίες, ότι προσπαθούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη, όμως αρκετοί αγρότες λένε ότι αν δεν βρεθεί αυτή η κοινή συνισταμένη, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους.

Προσθέτουν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν και αυτές οι επαφές με την κυβέρνηση, ενδεχομένως να υπάρχει και μέχρι τότε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Δείτε ακόμα:

