Κυριακή 13/6/2021

«Καμπανάκι» από Μαγιορκίνη: «Αν δούμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 θα υπάρξει πρόβλημα»

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που αρχίζει σήμερα έκρουσε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα.

«Αν βλέπουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν στη συνέχεια 120, θα υπάρξει πρόβλημα. Το πρώτο ψυχολογικό όριο είναι εκεί, γύρω στα 50», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο, ειδικότερα αν ξεπερνούν σε διάρκεια τα 15 λεπτά. Αντιθέτως, είπε, σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδενική, αλλά είναι σαφώς χαμηλότερη.

«Η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Γύρω στις 18 Μαΐου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown. Αν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1, η επιδημία θα σβήσει» διαβεβαίωσε.

Θα δουν στην πράξη την τήρηση των αποστάσεων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, ο δρ Μαγιορκίνης επισήμανε πως δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό.

«Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, όπου τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ, δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει τον ιό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει…» είπε, προσθέτοντας πως το σχολείο μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τους μαθητές να δουν στην πράξη πώς πρέπει να τηρούν αποστάσεις.

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου, όπως εξήγγειλε η Νίκη Κεραμέως, ο καθηγητής επισήμανε ότι θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί η πανδημία στη χώρα μας και μετά να ασχοληθούμε με το αν τελικά θα λειτουργήσουν ή όχι. «Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα» κατέληξε.

ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ