Δύο διακριτές και ιδιαίτερα διαφορετικές φάσεις παρουσίασε η ισχυρή κακοκαιρία που έπληξε την Αττική την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας και εκτεταμένες καταστροφές, κυρίως στην Άνω Γλυφάδα. Την ανάλυση των φαινομένων παρουσίασε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, βασισμένος στα δεδομένα των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (μονάδα ΜΕΤΕΟ).
Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του, «κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (μονάδα ΜΕΤΕΟ) επέτρεψαν να παρακολουθήσουμε με λεπτομέρεια τη χρονική και χωρική εξέλιξη του φαινομένου».
Πρώτη φάση: Συνεχής αλλά ήπια βροχόπτωση
Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας Harry χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένη βροχόπτωση χαμηλής έως μέτριας έντασης, χωρίς έντονη ηλεκτρική δραστηριότηα.
«Η βροχόπτωση στην Αττική είχε δύο φάσεις: η πρώτη και πιο ήπια (ανοικτή σκίαση στο διάγραμμα) συνοδευόταν με συνεχή βροχή, χωρίς κεραυνική δραστηριότητα (δηλαδή χωρίς μεγάλη ένταση)», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
Παρά τη σχετική ηπιότητα των φαινομένων, τα ύψη βροχής ήταν ήδη ιδιαίτερα υψηλά από τις πρωινές ώρες. Όπως σημειώνει, «μέχρι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε περιοχές κυρίως δυτικά του Υμηττού αλλά και στη Δυτική Αττική».
Ενδεικτικά, «στο σταθμό του Παπάγου (ο οποίος βρίσκεται επί της δυτικής περιφερειακής Υμηττού) είχαν καταγραφεί στο δωδεκάωρο από τις 0600 ως τις 1800 100 χιλιοστά βροχής», ενώ «σε άλλους σταθμούς της περιοχής 60-70 χιλιοστά».
Δεύτερη φάση: Καταιγίδες μεγάλης έντασης σε μόλις τρεις ώρες
Η εικόνα άλλαξε ριζικά το απόγευμα, όταν εκδηλώθηκε η δεύτερη και σαφώς πιο επικίνδυνη φάση της κακοκαιρίας. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, «στη συνέχεια και στο τρίωρο χρονικό διάστημα 1800-2100 (σκούρα σκίαση στο διάγραμμα) ακολούθησε η δεύτερη και πιο βίαιη φάση της κακοκαιρίας».
Η ατμοσφαιρική αστάθεια ενισχύθηκε απότομα και «λόγω της ενίσχυσης της αστάθειας της ατμόσφαιρας, ισχυρές καταιγίδες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα σημειώθηκαν σε περιοχές του λεκανοπεδίου».
Επίκεντρο η Γλυφάδα – Ακραία ύψη βροχής
Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η κατάσταση στα νότια προάστια και κυρίως στην περιοχή της Γλυφάδας. «Σε αυτό το τρίωρο διάστημα τα ύψη βροχής, ειδικά σε περιοχές Γλυφάδας, ήταν πολύ μεγάλο», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, «στο σταθμό μας στη Βάρη (ο κοντινότερος σταθμός του δικτύου μας στη Γλυφάδα) κατεγράφησαν άνω των 90 χιλιοστών βροχής μέσα στο τρίωρο».
Παράλληλα, πρόσθετες μετρήσεις δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην Άνω Γλυφάδα. «Αναφορές από αναλογικό βροχόμετρο στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας […] επιβεβαιώνουν ότι το ύψος βροχής στην περιοχή ήταν πιθανότατα 30-40% μεγαλύτερο από αυτό που καταγράψαμε στη Βάρη».
Εκεί όπου κορυφώθηκε η καταστροφή
Παρότι έντονα φαινόμενα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές – «για παράδειγμα ακόμα 70 χιλιοστά καταγράφηκαν στου Παπάγου στο τρίωρο της 2ης φάσης» – η ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει σαφώς το επίκεντρο της κακοκαιρίας.
«Διακρίνεται σαφέστατα στο διάγραμμα (γαλάζια γραμμή) η μεγαλύτερη ένταση φαινομένων μέσα στο επίμαχο τρίωρο (1800-2100) στην περιοχή όπου είχαμε την τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τις μεγαλύτερες καταστροφές», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Δείτε επίσης:
- Νέο βαρομετρικό χαμηλό από την Κυριακή: Βροχές, καταιγίδες αλλά με υψηλή θερμοκρασία
- Σπανάκης για κακοκαιρία: «Αυτοψίες στο 70% των αιτήσεων – Άμεσες αποζημιώσεις έως 6.000 ευρώ»
- Γιατί πλημμύρισε η Γλυφάδα – Τι άλλαξε από τη μεγάλη καταστροφή του 1993

