Σοκ και ανησυχία επικρατούν στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την αποκάλυψη υπόθεσης κατασκοπείας, όπου ένας 54χρονος Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι διοχέτευε στρατιωτικές πληροφορίες στην Κίνα. Πλέον, οι έρευνες επεκτείνονται, με τις αρχές να έχουν θέσει στο «μικροσκόπιο» ακόμη δύο απόστρατους αξιωματικούς που φέρονται να είχαν διαύλους επικοινωνίας με την ασιατική χώρα.
Ο σμήναρχος – κατάσκοπος και η σύλληψη
Ο 54χρονος κρατείται στο στρατιωτικό κρατητήριο Καρέα και αναμένεται να απολογηθεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συλλογή και διαβίβαση απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών σε τρίτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρώτη επαφή του με τον Κινέζο σύνδεσμό του πραγματοποιήθηκε το 2024 κατά τη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού του στο Πεκίνο. Εκεί ήρθε σε επαφή με έναν άνδρα 40-45 ετών, ο οποίος παρουσιαζόταν αρχικά ως επιχειρηματίας και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε «άνθρωπο-σκιά» για τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες.
Η «διπλή ζωή» και οι κρυφές επαφές
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο σμήναρχος είχε συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια, παρουσιάζοντας πάντα την εικόνα ενός αφοσιωμένου αξιωματικού. Παράλληλα, φρόντιζε να καλύπτει τα ίχνη του, δημοσιεύοντας άρθρα για κυβερνοασφάλεια και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ αναζητούσε «νέες προκλήσεις» σε πλατφόρμες εργασίας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, ο σμήναρχος χρησιμοποιούσε ειδικό κρυπτογραφημένο κινητό τηλέφωνο που του είχε δοθεί κατά τη συνάντηση στην Αθήνα, μέσω του οποίου φωτογράφιζε και αποστέλλε διαβαθμισμένα έγγραφα στον σύνδεσμο του Πεκίνου. Οι οικονομικές αμοιβές του πραγματοποιούνταν σε ευρώ, δολάρια και κρυπτονομίσματα, φτάνοντας τα 5.000 έως 15.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των πληροφοριών.
Εμπλοκή άλλων προσώπων – Δύο απόστρατοι στο «μικροσκόπιο»
Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται, καθώς φαίνεται ότι στην υπόθεση μπορεί να εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα. Στο στόχαστρο βρίσκονται δύο απόστρατοι αξιωματικοί, ένας εκ των οποίων φέρεται να είχε επαγγελματική σχέση με την κινεζική αεροπορία. Εξετάζεται αν οι δύο αποστρατοί στρατολογήθηκαν από τον ίδιο τον σμήναρχο ή απευθείας από τον σύνδεσμό του στην Κίνα.
Η ελληνική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας και οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν τον ρόλο του «ανθρώπου-σκιά», ο οποίος φέρεται να συντόνιζε την κατασκοπευτική δραστηριότητα, καθώς και τις επικοινωνίες του με τον σμήναρχο.
Η ζωή του αξιωματικού πριν την αποκάλυψη
Πρόκειται για οικογενειάρχη και άνθρωπο με κύρος στην Πολεμική Αεροπορία, με 32 χρόνια υπηρεσίας. Διοικούσε μονάδα στο Καβούρι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδική διαβαθμισμένη μονάδα σχετική με το ΝΑΤΟ. Η δραστηριότητά του περνούσε σχεδόν απαρατήρητη, χάρη στην εμπειρία του στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την προσεκτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του.
Οι συγγενείς του παραμένουν σοκαρισμένοι, δηλώνοντας πως ποτέ δεν υποψιάστηκαν ότι ο αξιωματικός θα λειτουργούσε ως κατάσκοπος υπέρ ξένης δύναμης.
Οι κατηγορίες και οι ποινές
- Κατηγορίες: Μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας σε τρίτους, θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.
- Ποινές: Κάθειρξη 5 έως 20 έτη και πιθανή αφαίρεση ελληνικής ιθαγένειας.
Η υπόθεση παρακολουθείται στενά, καθώς η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και την εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε στα εθνικά συμφέροντα.
*Φωτογραφία EUROKINISSI
Δείτε επίσης:
- Κατασκοπεία: Αναζητείται ο «άνθρωπος-σκιά» – Σε ποια απόρρητα είχε πρόσβαση ο Σμήναρχος
- Κινεζική MSS: Η υπηρεσία – γίγαντας με 600.000 πράκτορες που στρατολόγησε τον Σμήναρχο
- Κατασκοπεία: Αυτά θα υποστηρίξει στην απολογία του ο 54χρονος Σμήναρχος


Ο Α/ΓΕΑ, ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥΝ;;;;;;