Χαλκιδική: 6 νεκροί, ένας αγνοούμενος, πάνω από 100 τραυματίες από τη φονική κακοκαιρία

Must Read

Στους έξι έφτασε ο αριθμός των νεκρών από την πρωτοφανή για την εποχή κακοκαιρία που πλήττει τη Χαλκιδική. Το έκτο θύμα ήταν ένα 8χρονο αγόρι από την Ρουμανία,  το οποίο βρισκόταν σε ταβέρνα στα Νέα Πλάγια, όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος.

Στο ίδιο σημείο βρέθηκε νεκρή και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ ως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους βρισκόταν και ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, ηλικίας 18 ετών, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, αλλά έχει υποστεί σοκ.

Άλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον 2χρονο τον γιο του, με τον οποίο διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου βρίσκονται άλλοι 6 τραυματίες, ενώ 12 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και 5 παιδιά στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Αγνοούμενος ένας ψαράς

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Λιμενικό Σώμα αναζητά στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας έναν 62χρονο ψαρά, ο οποίος είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του χθες περίπου στις 6 το απόγευμα για ψάρεμα και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ έχουν καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Τεράστιες υλικές ζημιές, ξεριζωμένα δέντρα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε χειμάρρους κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Θα συνεχιστούν τα ακραία φαινόμενα

Μάλιστα, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, τη Σιθωνία και την Κασσάνδρα.

Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά.

Πάνω από 100 στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι στο πλευρό  της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ δεκάδες είναι οι εθελοντές, που βοηθάνε τις αρχές.

Επίσης, 40 μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν τους δρόμους και προσπαθούν διατηρήσουν προσβάσιμο το οδικό δίκτυο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη και κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Χρυσοχοΐδης: «Να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές»

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας, στα Νέα Μουδανιά, όπου έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ζημιών της φονικής κακοκαιρίας.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων […] Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών».

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε, γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζούμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Τραγική η κατάσταση»

Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή της Χαλκιδικής δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών Αθανάσιος Καλτσάς. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας [] Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας».

Χωρίς ρεύμα παραμένουν αυτή την ώρα η Κασσάνδρα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, κάποιες περιοχές στο δεύτερο πόδι και ο Δήμος Προποντίδας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας, ενώ στις 12:00 θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στη Γενική Γραμματεία Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης. Παράλληλα, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This