Γρ. Κωνσταντέλλος: «Να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες» – Ν. Σύψας: «Ο συνωστισμός θα μας βγει ξινός»

Must Read

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στις παραλίες. Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικός και να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτές οι απολαύσεις να μας βγουν… ξινές!

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες. Αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός… Αν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων, ο ιός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό. Επομένως, διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με τον συνωστισμό» δήλωσε ο κ. Σύψας και αιτιολόγησε την άποψή του.

«Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μολύνει δύο ως τρία άτομα, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός… Αν υπάρξει συνωστισμός, μπορεί να μολύνει και πέντε και 10 άτομα, οι 10 να μολύνουν 100, δηλαδή αυξάνεται πολύ η επιθετικότητα του ιού», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα μια μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έδειξε ότι οι λουόμενοι σε παραλίες με πολύ κόσμο είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστική λοίμωξη ή γαστρεντερίτιδα.

Εστίες υπερμετάδοσης

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ακόμη, μιλώντας στον Σκάι, ότι λόγω του συνωστισμού στις μη οργανωμένες παραλίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ πριν από την 1η Ιουνίου.

«Έχουμε έναν λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων» ανέφερε.
Για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Σύψας επισήμανε ότι το R0 είναι κάτω από το μισό και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Ωστόσο, τον ανησυχεί ο άναρχος συνωστισμός σε μη οργανωμένους χώρους, που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυροδότησης της επιδημίας.

«Αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές, γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης. Αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον, θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη. Δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας…» εξήγησε o κ. Σύψας.

«Να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες»

Έκκληση προς την Πολιτεία να ανοίξει το συντομότερο δυνατό τις οργανωμένες πλαζ, ώστε να μην παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού των πολιτών στις ελεύθερες παραλίες, απηύθυνε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η περιοχή του διαθέτει παραλιακή ζώνη μήκους περίπου 27 χιλιομέτρων. Από αυτά, τα πέντε είναι ανοιχτά στο κοινό και τα διαχειρίζεται ο δήμος, ενώ σε περίπου τρία χιλιόμετρα εκτείνονται οι οργανωμένες παραλίες.

«Να ανοίξουν οι κλειστές οργανωμένες παραλίες. Χρειαζόμαστε χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να παρατηρηθούν οι ίδιες εικόνες συνωστισμού, δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει σε αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες:
«Αυτή την εβδομάδα θα έχει καύσωνα, 35-36 βαθμούς Κελσίου. Θα είναι χειρότερα τα πράγματα» προειδοποίησε ο κ. Κωνσταντέλλος, ο οποίος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές οι λουόμενοι, οι οποίοι κατέκλυσαν τις παραλίες το Σαββατοκύριακο, προσπάθησαν, όσο ήταν δυνατό, να κρατήσουν τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Αναφορικά με την παρουσία δημοτικών υπαλλήλων στις ανοιχτές πλαζ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ανέφερε ότι ο ρόλος τους περιορίστηκε σε παραινέσεις για τήρηση των αποστάσεων.

«Όσο κι αν είναι μεγάλο το παράκτιο μέτωπο, όσο κι αν υπάρχει η παρουσία η δική μας και των δημοτικών υπαλλήλων, εμείς μόνο συστάσεις κάνουμε, πάντα σε φιλικό επίπεδο» εξήγησε.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις επικείμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα καταστήματα εστίασης και τα τραπεζοκαθίσματα, λέγοντας ότι χρειάζεται προσοχή για να μη διαλύσουμε τον δημόσιο χώρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This