Μια κινηματογραφική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.) έφερε στο φως μια από τις πιο δαιδαλώδεις υποθέσεις οικονομικής απάτης των τελευταίων ετών. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται μια «χρυσή» συμμορία, τα μέλη της οποίας, πίσω από τη βιτρίνα της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, φέρονται να υπεξαίρεσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του κράτους και του e-ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, η πλειοψηφία των κατηγορουμένων διατηρούσε καταστήματα γνωστής αλυσίδας καφέ, η οποία γνώρισε αιφνίδια και αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ερωτήματα για την προέλευση των κεφαλαίων της. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, μάλιστα, βρίσκεται και ένα πασίγνωστο μοντέλο, η εμπλοκή του οποίου έχει προκαλέσει σοκ στον χώρο της showbiz.
Το «στρατηγείο» των λογιστών και η δομή της οργάνωσης
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε μετά από πολύμηνη εμπεριστατωμένη έρευνα στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας του Εποπτεύοντος τη Δ.Α.Ο.Ε. Εισαγγελέα. Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2018, διαθέτοντας αυστηρή επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους.
«Εγκέφαλοι» της οργάνωσης φέρονται να είναι τρία άτομα, τα οποία λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας ως λογιστές, διέθεταν την τεχνογνωσία να χειρίζονται τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτοί αναλάμβαναν την ίδρυση των εταιρειών, τη φορολογική διαχείριση και την έκδοση εικονικών τιμολογίων, ενώ σταδιακά στρατολογούσαν νέα μέλη για να επεκτείνουν το δίκτυο.
Το δίκτυο των 226 εταιρειών και οι «εταιρείες-απομονωτές»
Η δράση της συμμορίας βασιζόταν σε ένα πολύπλοκο δίκτυο 226 νομικών προσώπων, χωρισμένων σε τρεις στρατηγικές κατηγορίες:
Οι «Βιτρίνες»: Επιχειρήσεις εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, όπου ξεκίνησε η αρχική δραστηριότητα των κατηγορουμένων.
Οι «Απομονωτές»: Εταιρείες που συστήνονταν υπό τα στοιχεία αχυρανθρώπων (άτομα σε ανάγκη ή περιθωριοποιημένα). Αυτές οι εταιρείες είχαν την ίδια έδρα και το ίδιο προσωπικό με τις αρχικές, αλλά λειτουργούσαν ως «κυματοθραύστες» για να προστατεύουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες από διοικητικές και ποινικές ευθύνες.
Τα «Κελύφη»: Εικονικές εταιρείες ενοικίασης προσωπικού χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτές τοποθετούνταν ως διαχειριστές ανύπαρκτα πρόσωπα με πλαστά στοιχεία ή αλλοδαποί των οποίων τα έγγραφα είχαν κλαπεί.
Σοκαριστική λεπτομέρεια: Σε 42 από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ως τεχνικοί ασφαλείας και γιατροί εργασίας είχαν δηλωθεί ανύπαρκτα πρόσωπα, ακόμα και ένας άνθρωπος που είχε ήδη αποβιώσει!
Μαύρη τρύπα εκατομμυρίων στον ΕΦΚΑ
Ο βασικός σκοπός της οργάνωσης ήταν η συστηματική αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων. Οι εταιρείες-κελύφη αναλάμβαναν την ευθύνη καταβολής των εισφορών για τους εργαζόμενους των πραγματικών επιχειρήσεων, χωρίς όμως να αποδίδουν ποτέ ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να μηδενίζουν τον φόρο εισοδήματος και να νομιμοποιούν τα παράνομα κέρδη τους.

Οι αριθμοί ζαλίζουν:
- Οφειλές προς e-ΕΦΚΑ: 19.720.921,66 ευρώ.
- Μη αποδοθείς Φ.Π.Α.: 6.096.330,18 ευρώ.
- Διαφυγών Φόρος Εισοδήματος: 5.588.302,71 ευρώ.
- Αξία εικονικών τιμολογίων: 31.497.706,13 ευρώ.
Πλάκες χρυσού και πολυτελής διαβίωση
Τα κέρδη από την εγκληματική δραστηριότητα «ξεπλένονταν» μέσω του δικτύου των εταιρειών και κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών, από όπου χρηματοδοτούνταν η αγορά ακινήτων, πολυτελών οχημάτων και άλλων ειδών πολυτελείας.

Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της Αττικής, παρουσία δικαστικών λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Το ποσό των 156.425 ευρώ.
- Πλάκες χρυσού και 6 χρυσές λίρες.
- 9 αυτοκίνητα και 10 δίκυκλες μηχανές.
- Πολυτελή ρολόγια χειρός.
- Πλήθος καρτών ανάληψης, σφραγίδων και εγγράφων.
- Ένα αεροβόλο πιστόλι και μικροποσότητα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιων των εισαγγελικών αρχών όπου τους αποδόθηκαν κατατηγορίες για κακουργήματα και πλημελήματα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της απάτης και η πιθανή εμπλοκή και άλλων προσώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Δείτε επίσης:
- Μαμούθ απάτη στον ΕΦΚΑ: Κακουργηματική δίωξη στους 22 κατηγορούμενους – Το όφελος 5,7 εκατ. ευρώ
- Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος με τις εικονικές εταιρείες και τα πασίγνωστα μέλη







