Παρασκευή 7/5/2021

Σημαντικά κίνητρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σημαντικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από ιδιώτες καταναλωτές, ιδιοκτήτες Ταξί, αλλά και εταιρείες διανομής προϊόντων, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Ελλάδος (ΣΕΑΑ), Γιώργος Βασιλάκης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, το ύψος των κινήτρων θα είναι αντίστοιχο με εκείνα της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ όσον αφορά στους ιδιοκτήτες Ταξί ή για επαγγελματικό όχημα, οι επιδοτήσεις θα είναι διπλάσιες. Οι επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικού οχήματος στη Γερμανία κυμαίνονται έως 6.000 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία η επιδότηση είναι έως 5.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί γενικά μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ και για τους επαγγελματίες θα διπλασιάζεται στα 10.000 με 12.000 ευρώ!

Επιπλέον επιδότηση με απόσυρση παλαιού οχήματος

Όσον αφορά στο θέμα της απόσυρσης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ ξεκαθάρισε ότι θα αφορά μόνο όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι οποίοι, αποσύροντας κάποιο παλαιό όχημα, ταυτόχρονα θα λαμβάνουν κάποια επιπλέον επιδότηση.

Ο κ. Γιώργος Βασιλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Παρά την πτώση που κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων εξαιτίας του κορωνοϊού, υπάρχει μια αισιοδοξίαΕίναι σαφές ότι για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά υπουργείο Περιβάλλοντος! Έως τώρα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολούνταν με το περιβάλλον, αλλά με την ενέργεια. Τώρα έχουμε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο όντως έχει βάλει κάτω και έχει δημιουργήσει κάποια κίνητρα, τα μισά εξ αυτών υπάρχουν και για αυτό καταγράφεται μια αύξηση στα υβριδικά αυτοκίνητα και τώρα ετοιμάζονται τα κίνητρα για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα ηλεκτρικά είναι μηδενικών ρύπων και μηδενικού ήχου. Τώρα τον Ιούνιο ετοιμάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακοινώσουν τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και, σε μία συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο, με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε τα κίνητρα που θα δοθούν, καθώς τα επίπεδα επιδότησης είναι πολύ υψηλά και κυμαίνονται στα επίπεδα της Γερμανίας, Ολλανδίας. Πάρα πολλά χρήματα για να βοηθηθεί κάποιος να αγοράσει ένα ηλεκτρικό όχημα.

Αυτό περιμένουμε να δουλέψει. Βέβαια δεν περιμένουμε οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελέσουν ξαφνικά ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς καθώς είναι σχετικά ακριβάΤο σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί προβλέπει 1.500 πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος, δηλαδή 2% της αγοράς και 3.500 μονάδες το 2021 αλλά από εκεί και πέρα να αυξάνονται πολύ.

Αυτά που ακούστηκαν για την απόσυρση, αφορά μόνο αυτούς τους λίγους που θα αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και σε περίπτωση που θα αποσύρουν και κάποιο παλαιό όχημα ταυτόχρονα θα πάρουν κάποια επιπλέον χρήματα. Αλλά μιλάμε για 1.500 περιπτώσεις και η αγορά πέρυσι έκλεισε στις 115.000 αυτοκίνητα κάτι που, προφανώς, δεν θα γίνει φέτος, ούτε τα μισά περίπου, αλλά δεν μιλάμε για μια γενικευμένη απόσυρση.

Όσον αφορά στα Ταξί και τα επαγγελματικά οχήματα, τα οποία κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, τα κίνητρα θα είναι διπλάσια από εκείνα των ιδιωτών καταναλωτών! Τα κίνητρα θα είναι πολύ μεγάλα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ