Πέμπτη 6/5/2021

Στο επίκεντρο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης το μεταναστευτικό

Τα μείζονα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άπτονται κρίσιμων συμφερόντων της χώρας μας θα επιχειρήσει να αναδείξει η Ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε την Παρασκευή (15 Μαΐου) και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καταφανείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας στην Β. Ήπειρο θα αναδειχθούν από την Αθήνα, σε ένα περιβάλλον που δεν θεωρείται εξ ορισμού φιλικό προς τις Ελληνικές απαιτήσεις.

Οι πρόσφατες, τοποθετήσεις της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου, Μαρίας Πεϊσίνοβιτς Μπούριτς αναφορικά με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία υποδηλώνουν το όχι και τόσο ευνοϊκό κλίμα απέναντι στις Ελληνικές θέσεις και ας είναι εξόφθαλμη η Τουρκική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και απέναντι στους ίδιους τους μετανάστες…

Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας», με συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης «με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Οι θεματικές προτεραιότητες που προτάσσει η Αθήνα όπως παρουσιάστηκαν από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είναι:
Α. Εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή.
Β. Τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι)
Γ. Διασφαλίζοντας το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Δ. Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης – Κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης – Επιπτώσεις της κρίσης πανδημίας στο δικαίωμα πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία ως δημόσιο αγαθό.

Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας η Ελληνική προεδρία αναμένεται να αναδείξει μία ακόμα πρόκληση. Την ικανότητα λειτουργίας της προεδρεύουσας χώρας ψηφιακά (Ψηφιακή Προεδρία), λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον…

Κεντρικό γεγονός της Προεδρίας αναμένεται να αναδειχθεί η «Επέτειος συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» η οποία θα συμπέσει με την 130ή Υπουργική Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020, με την υπογραφή κοινής διακήρυξης των 47 κρατών-μελών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ