Η Ομοσπονδία Κωφών ζητάει διαφανείς μάσκες για να είναι εύκολη η ανάγνωση των χειλιών

Must Read

Διαφανείς μάσκες ζητάει η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, ώστε τα άτομα με προβλήματα ακοής να μπορούν να διαβάζουν τα χείλη των άλλων και να μη χάνουν την επικοινωνία μαζί τους. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ακόμα ένα δυσάρεστο πρόβλημα στην επικοινωνία των ατόμων με προβλήματα ακοής, καθώς καλύπτει το στόμα των άλλων και οι βαρήκοοι ή όσοι έχουν χάσει εντελώς την ακοή τους αδυνατούν να επικοινωνούν μέσω της τεχνικής της χειλεανάγνωσης στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Έτσι, στις 29 Απριλίου η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό αλλά και σε υπουργούς της κυβέρνησης ζητώντας την κατασκευή μασκών διάφανων στην περιοχή του στόματος, ώστε στο σημείο αυτό να υπάρχει μια μεγάλη διαφανής επιφάνεια για να μπορεί ένας κωφός ή βαρήκοος να επικοινωνεί άνετα με τους ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης. Να σημειωθεί ότι κυρίως οι ακούοντες είναι αυτοί που θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τέτοιου είδους μάσκες, καθώς οι κωφοί και βαρήκοοι πρέπει να βλέπουν τα χείλη τους.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να γνωρίζει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προβλήματα βαρηκοΐας! Δηλαδή, περίπου 466.000.000 άνθρωποι έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας λόγω απώλειας ακοής. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, οι κωφοί και βαρήκοοι πολίτες ανέρχονται στους 30.000.

Ενδεικτικά, κάποιο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η επικοινωνία στις καθημερινές τους κοινωνικές συναναστροφές, στο σούπερ μάρκετ, στις συναλλαγές τους στις τράπεζες, αλλά κυρίως στην εργασία τους, καθώς δεν βλέπουν το στόμα του συνομιλητή τους και δεν μπορούν να διαβάσουν τι λέει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This