Πέμπτη 24/6/2021

Ράμπο του ΣΕΠΕ ξαναρχίζουν σαφάρι για την τήρηση των κανόνων υγείας και την αδήλωτη εργασία

Σε συστηματικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας δεσμεύεται, μέσω του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση, ότι θα προχωρήσουν από σήμερα οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), εστιάζοντας στην τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας για τους εργαζομένους και στην πάταξη φαινομένων αδήλωτης απασχόλησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή συμβάσεων ή έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

Την επανεκκίνηση των συστηματικών ελέγχων αποφάσισαν χθες ο αρμόδιος υπουργός και οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, με τους εντατικούς ελέγχους να έχουν δύο άξονες:
α) Την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και
β) την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις που είτε τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, είτε έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή προς τους επιθεωρητές Εργασίας να διεξαχθούν παντού οργανωμένοι έλεγχοι και ξεκαθάρισε ότι η κρίση της πανδημίας δεν αποτελεί άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές.

Πρόστιμα και παραβάσεις

Σημειώνεται ότι, καθ’ όλη της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το ΣΕΠΕ διενέργησε χιλιάδες ελέγχους σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, όπου είχαμε μία παράβαση παράνομης λειτουργίας, 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων, όπου είχαμε 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, και 409 ελέγχους για αδήλωτη εργασία, όπου είχαμε 16 παραβάσεις.

Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ