8-7-2020

Δικαστική απόφαση «καταπέλτης» για εταιρεία φυτοφαρμάκων

Νέο πλήγμα στην εταιρεία Monsanto, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον γερμανικό όμιλο Bayer, κατάφερε το δικαστήριο της Καλιφόρνιας  με την απόφαση του να καταβάλει αποζημίωση πάνω από 2 δισ. δολαρίων σε ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο ο οποίος αποδόθηκε στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Οι ένορκοι του δικαστηρίου στην πόλη Όκλαντ έκριναν ότι το ζιζανιοκτόνο της Μονσάντο, προκάλεσε στους Άλβα Πίλιοντ και Αλμπέρτα Πίλιοντ λέμφωμα Non-Hodgkin.

Συγκεκριμένα, αποφάνθηκαν ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει 18 εκατ. δολάρια στον Άλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. δολάρια στη σύζυγο του Αλμπέρτα Πίλιοντ και 1 δισεκ. δολάρια στον καθένα ως πρόσθετα, τιμωρητικά ποσά πέραν της αποζημίωσης, διότι η εταιρεία δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για την ανθρώπινη υγεία και για αμέλεια.

Να σημειωθεί ότι είναι η 3η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Μονσάντο. Οι δύο προηγούμενες εκδόθηκαν από δικαστήρια επίσης της Καλιφόρνιας, η μία από πολιτειακό δικαστήριο και η άλλη από ομοσπονδιακό. Η Μονσάντο έχει εξαγοραστεί από τη Bayer η οποία διατείνεται όμως ότι οι μελέτες που εκπόνησαν επί δεκαετίες οι επιστήμονες της Μονσάντο και άλλοι απέδειξαν πως η γλυφοσάτη και το Ράουνταπ δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ ακριβώς το ίδιο είναι το συμπέρασμα πολλών εποπτικών φορέων διεθνώς.

Παρόλα αυτά η Bayer αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις. (Ανθή)

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ