Τετάρτη 4/8/2021

Για πρώτη φορά «στο σκαμνί» πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις μετοχές «φούσκες»

Η αμαρτωλή υπόθεση της Folli Follie σε οικονομικά μεγέθη ξεπερνά και το σκάνδαλο Κοσκωτά! 

Πρώτη φορά στην ιστορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει την εποπτεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα παραπεμφθεί πρόεδρός της στη Δικαιοσύνη για τη σκανδαλώδη υπόθεση της Folli Follie.

Η είδηση για παραπομπή σε δίκη του Χαράλαμπου Γκότση προκαλεί συνειρμούς και μνήμες στους επενδυτές, αφού μετά τη «φούσκα» του 1999 υπήρξε μία πολύχρονη περίοδος για τις 23 μετοχές «φούσκες» που οδήγησε στο εδώλιο της Δικαιοσύνης 37 χρηματιστές και επιχειρηματίες. 

Το καλοκαίρι του 2018 όλοι θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο σκάνδαλο της Folli Follie. Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, η επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες (ως τις 25 Μαΐου 2018) μέχρι να διατάξει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας. Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου της. 

Εν ολίγοις, όπως έλεγαν τότε παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής δημιούργησε τον χώρο για να χαθούν λεφτά από πολλούς και να κερδηθούν από λίγους. Έχει υπολογιστεί ότι χάθηκαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ, επομένως είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην οικονομική ιστορία της χώρας, αφού το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε κοστίσει περί τα 100.000.000 ευρώ για τα δεδομένα της εποχής της δεκαετίας του ’80.

Οι 23 «φούσκες» του 1999

Το σκάνδαλο των μετοχών «φούσκα», που ξέσπασε το 1999, έφτασε στο ακροατήριο με καθυστέρηση… 13 ετών, μετά την άσκηση των πρώτων διώξεων από τον εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα. Αιτία για την καθυστέρηση στάθηκε η διενέργεια της ανάκρισης από την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία εν συνεχεία κρίθηκε ένοχη ότι δωροδοκήθηκε, προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διώξεις σε 42 πρόσωπα ασκήθηκαν τελικά από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση έπειτα από νέα έρευνα.

Η δικαστική έρευνα με τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου άρχισε το 1999 και είχε καταλήξει το 2009 σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που παρέπεμπε 67 κατηγορουμένους. Στην πορεία με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013, ενώ πλέον έξι από αυτούς δεν είναι εν ζωή.

Η άκρη του νήματος

Η κοινή διαδρομή του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου επί ΠΑΣΟΚ με τον επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλο έχει σημείο εκκίνησης την περίοδο 1999-2001 και όσα είχαν διαδραματιστεί στην κατασκευαστική εταιρία Σιγάλας, η οποία είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 23 μετοχές «φούσκες» που είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.

Το καλοκαίρι του 1999 η μετοχή της Σιγάλας, που είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται στην παράλληλη αγορά, άρχιζε με κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. δραχμών, για να εκτοξευτεί λίγες εβδομάδες μετά με τα αλλεπάλληλα limit up στα 255 δισ. δραχμές.

Τη διετία 1999-2001 ο όμιλος της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς ήταν σε διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση εισηγμένων κατασκευαστικών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Σιγάλας.

Στους βασικούς μετόχους της Σιγάλας εκείνη την περίοδο ήταν ο επιχειρηματίας Τρύφων Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως μέσω δύο offshore εταιριών «χειραγωγούσε» τη μετοχή της Σιγάλας, αποκομίζοντας υπεραξίες που ξεπερνούσαν τα 15 δισ. δραχμές. Τη σχετική έρευνα για τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο, που είναι εκτός Ελλάδος, την είχε αναλάβει η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, με την οποία ο Τρ. Αποστολόπουλος είχε αποκτήσει φιλική σχέση.

Δίωξη για πλημμέλημα

Αυτό το οποίο είχε εξετάσει η Δικαιοσύνη είναι εάν η πρώην ανακρίτρια Μπουρμπούλια σωστά του είχε ασκήσει δίωξη μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα (δεν τον προφυλάκισε δηλαδή) την εποχή που εκείνη ερευνούσε τις δικογραφίες για τις 23 μετοχές  «φούσκες».

Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εμφανίζεται να είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σιγάλας και φέρεται ότι αγόραζε μετοχές για λογαριασμό των δύο offshore εταιριών του Τρ. Αποστολόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε σχέση ή εκπροσωπούσε οποιαδήποτε offshore εταιρία. Επίσης, ο Ευγένιος Παπαδόπουλος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος στο Δ.Σ. της Νηματεμπορικής, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία το καλοκαίρι του 1999 είχε φθάσει στα 11,3 δισ. δραχμές, από 900.000.000 δραχμές στις αρχές του ίδιου έτους, ενώ στη συνέχεια ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της.

Μεγάλα φαγοπότια με 21 σημαδεμένα «χαρτιά»

Πλην της Σιγάλας και της Νηματεμπορικής, υπήρξαν άλλες 21 μετοχές που είχαν απασχολήσει εκείνη την περίοδο τη Δικαιοσύνη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προκύψει δικαστικές εξελίξεις:

 • Αθηναϊκές Συμμετοχές,
 • Αλκάρ,
 • Ατέμκε,
 • Βιοσώλ,
 • Γενικές Αποθήκες,
 • Δάριγκ,
 • Δίας ΕΕΧ,
 • Ελληνική Υφαντουργία,
 • Εμπορικός Δεσμός,
 • Εργάς,
 • Ερμής,
 • Εσκιμό,
 • Θεσσαλική,
 • Intersat,
 • Κλωνατέξ,
 • Κλωστήρια Ναούσης,
 • Μακεδονικά Κλωστήρια,
 • Παρνασσός,
 • Προοδευτική,
 • Τεχνοδομή και Χαλυβδόφυλλα

Ειδικότερα, για τις Αθηναϊκές Συμμετοχές η κεφαλαιοποίηση το καλοκαίρι του 1999 είχε φτάσει τα 700 δισ. δραχμές, από 50 δισ. δραχμές που ήταν η χρηματιστηριακή της αξία στις αρχές του 1999.

Για την Αλκάρ η κεφαλαιοποίηση είχε ανέλθει στα 70 δισ. δραχμές, από 3 δισ. δραχμές στις αρχές του 1999. Η Ατέμκε εμφάνισε κατακόρυφη αύξηση της κεφαλαιοποίησης σε λίγους μήνες, από τα 3 δισ. δραχμές, στα 50 δισ. δραχμές. Η Βιοσώλ είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο του 1999 ανώτερη κεφαλαιοποίηση στα 90 δισ. δραχμές, ξεκινώντας από τα 7 δισ. δραχμές στις αρχές του έτους, οι Γενικές Αποθήκες είχαν ανώτερη κεφαλαιοποίηση 690 δισ. δραχμές το 1999 και κατώτερη στα 12 δισ. δραχμές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ