Εξάμηνη παράταση της σημερινής σύμβασης παραχώρησης της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο συμφώνησαν οι δύο πλευρές ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας πολυετούς σύμβασης. Πρόκειται για μόνο ένα από τα πολλά μέτωπα που βρήκε ανοικτά η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χάρη Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αν. Τόσιο.
Εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στην κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων – ΚΕΛ) και των αποχετευτικών δικτύων στην ανατολική Αττική, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν βαριά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα η νέα διοίκηση πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμούς, συνολικού ύψους 600.000.000 ευρώ, και να ολοκληρώσει τα έργα έως το τέλος του 2023 προκειμένου να μη χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.
Έως σήμερα έχουν πληρωθεί μόνο για την ανατολική Αττική (καθώς υπάρχουν και πρόστιμα επειδή δεν συνδέονται τα δίκτυα αποχέτευσης με τον βιολογικό του Θριασίου!) πρόστιμα 23.500.000 ευρώ και για κάθε χρόνο που δεν λειτουργούν τα ΚΕΛ το πρόστιμο αυξάνεται κατά 4.800.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» στα ΚΕΛ που θα κατασκευαστούν στην Αττική περιλαμβάνεται και αυτό του Ελληνικού όπου, όπως είπε η διοίκηση, υπάρχουν συζητήσεις με τη Lamda Development για πιθανή αναβάθμιση, ώστε το επεξεργασμένο νερό που παράγεται να χρησιμοποιείται και εκτός του πρώην αεροδρομίου. Παράλληλα με τους διαγωνισμούς για τα ΚΕΛ στην ανατολική Αττική, προχωρά και ο νέος διαγωνισμός για την τετραετή διαχείριση της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 280.000.000 ευρώ.
Προσφορές έχουν καταθέσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ, η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΤΕΡΝΑ – Suez International και η κοινοπραξία Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος. Η διαδικασία, όπως είπε ο κ. Σαχίνης, βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης και ο χρόνος πιέζει γιατί η υφιστάμενη σύμβαση διαχείρισης λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.
Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είπε χθες ότι επιδιώκει να επεκταθεί και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ήδη παραδόθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο 2 MW στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Μενίδι. Παράλληλα, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της σε άλλες περιοχές της Αττικής που δεν έχει σήμερα παρουσία. Έτσι, βρίσκεται στο τελικό στάδιο παράδοσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων Σαλαμίνας και Μεγαραίων.