Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στο καθεστώς της ΔΕΗ, που σίγουρα δεν επηρεάζει τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους, αλλά ταράζει τα νερά σε όποιον ονειρευόταν ακόμα τη… μονιμότητα σε μια κρατική επιχείρηση.
Έτσι, λοιπόν, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ουσιαστικά η παύση της μονιμότητας για όσους πρόκειται να προσληφθούν στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από δω και πέρα.
«Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ θα απασχολούνται με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού».
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που μπήκε σε διαβούλευση τίθενται, επίσης, τα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της στήριξη των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Επίσης, προωθείται ένα πιο ευέλικτο σύστημα προσλήψεων και προμηθειών.
Όσον αφορά το θέμα των διευθυντικών στελεχών, θεσπίζεται 3ετής θητεία για όλους: αναπληρωτές Διευθύνοντες συμβούλους, Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές και βοηθούς διευθυντές της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, με βάση το καθεστώς που διέπει τη μεταβίβαση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Προβλέπει την ανάθεση διαχείρισης αλλά και την πώληση, με βάση το νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που ψηφίστηκε το 2015 και έφερε στην ελληνική αγορά τα εξειδικευμένα funds και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.
Πάνω σε αυτά, η ΓΕΝΟΠ έχει αντίθετη άποψη και προκειμένου να την υπερασπιστεί, προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τις συμβάσεις εργασίας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το κείμενο των διατάξεων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, δίνει το δικαίωμα της δημόσιας επιχείρησης να στραφεί εναντίον των δήμων για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος δημοτικών εταιριών. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη αυτά δεν είναι λίγα και πρέπει να διεκδικηθούν. Ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ!
Ενδεικτικά, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει:
- Κατάργηση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και πιο ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων
- Κατάργηση μονιμότητας γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης
- Εισαγωγή κινήτρων για προσέλκυση στελεχών από την αγορά
- Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας στελεχών με προέλευση από την ελεύθερη αγορά σε ποσοστό 20%
- Θέση προϋποθέσεων για εθελούσια έξοδο του προσωπικού
- Διευκόλυνση εσωτερικής κινητικότητας των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών
- Επιτρεπόμενες μετακινήσεις στο δημόσιο, ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν λόγω απολιγνιτοποίησης
- Εισαγωγή ευέλικτου σχεδίου για τις προμήθειες και διασφάλιση της νομιμότητας με προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας και ελέγχου προμηθειών
- Ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ: εισαγωγή επιτροπής αμοιβών και προσλήψεων και επιτροπή ελέγχου και εποπτείας προμηθειών
- Κατάργηση προνομιακού τιμολογίου για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, ενώ θα επιτρέπεται να εφαρμόζεται ειδικό τιμολόγιο, στο οποίο, όμως, η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% και μόνο για την ανταγωνιστική χρέωση.
- Παράλληλα, αλλάζει η μοναδιαία χρέωση σε ευρώ του ανταλλάγματος για την παροχή των ΥΚΩ για τη 2η και 3η κλίμακα της κατηγορίας που ορίζεται σε 15 ευρώ για καταναλώσεις από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες και σε 30 ευρώ για 2.001 κιλοβατώρες και άνω.