Θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας με αντίστοιχη ποσοτική αποτίμηση του ευρύτερου αντίκτυπου από την υλοποίησή τους παρουσίασε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Στρατηγικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας: Ανάλυση επιδράσεων και πολιτικών».
Η μελέτη πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «Ελληνική παραγωγή – Συμβούλιο βιομηχανιών για την ανάπτυξη» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο, που εκπροσώπησε το Δ.Σ. της «Ελληνικής παραγωγής», τόνισε ότι «η παρούσα μελέτη έρχεται την κατάλληλη στιγμή γιατί αποδεικνύει πως πρέπει να προκρίνουμε παρεμβάσεις με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα εάν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, επισήμανε την ανάγκη τεκμηριωμένων και κοστολογημένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που να αμβλύνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και να στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της στις διεθνείς αγορές.
Στη μελέτη πραγματοποιήθηκε ποσοτική αποτίμηση πέντε παρεμβάσεων στην ελληνική βιομηχανία για την άμβλυνση των εμποδίων που αντιμετωπίζει σε σύγκριση με τα ισχύοντα στον χώρο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, έτσι ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να το διευρύνει. Αναλυτικότερα εξετάστηκαν: α) Εφαρμογή ταχύτερων αποσβέσεων στον μηχανολογικό εξοπλισμό. β) Μείωση μη μισθολογικού κόστους. γ) Μείωση ενεργειακού κόστους στους κλάδους υψηλής ενεργειακής έντασης. δ) Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. ε) Ενίσχυση χρηματοδότησης στη μεταποίηση.