Όλα τα σενάρια για τη ΔΕΗ

Ο Μ. Παναγιωτάκης καταδικάζει και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Must Read

Με δύο μοντέλα για την εξυγίανση της ΔΕΗ, όπου στο ένα το δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και στο άλλο την μειοψηφία αλλά με κοινή συνισταμένη τον απογαλακτισμό από το δημόσιο, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος κα Διευθύνων Σύμβουλος κατά την διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας στα καταιγιστικά πυρά για την πορεία της ΔΕΗ υποστήριξε ότι η επιχείρηση δεν καταρρέει αλλά ούτε και αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

Όπως ανέφερε στην περίπτωση που το Δημόσιο κρατήσει την πλειοψηφία των μετοχών επιβάλλεται η ριζική αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας με βάσεις τους κανόνες και την λειτουργία των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να αρθούν τα εμπόδια σε τομείς όπως οι προσλήψεις, οι προμήθειες κ.α. που σήμερα αποτελούν θηλιά στο λαιμό της Επιχείρησης.

Εφιάλτης τα σενάρια πώλησης

Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή και μάλιστα κατά προτεραιότητα, χαρακτηρίζοντας εφιάλτη και καταστροφικά τα σχέδια να πουληθούν πάγια της εταιρείας (πακέτα λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων) ως μέσο επίλυσης των οικονομικών δυσκολιών της επιχείρησης και στην συνέχεια να έλθει ο στρατηγικός επενδυτής.

Όπως ανέφερε η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι μέσο εξυγίανσης. «Ένας κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής μπορεί να καταβάλλει πολλαπλάσιο τίμημα αρκεί να υπάρχει ένα κατάλληλο σχέδιο» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Όπως σημείωσε, μόνο από την αναχρηματοδότηση των δανείων μπορεί να μειώσει τις χρηματοοικονομικές ροές και να αυξήσει την κερδοφορία κατά 80%. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναρωτήθηκε πώς μπορεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής σε μια επιχείρηση που θα έχει μείνει ένα κουφάρι.

Ο κ. Παναγιωτάκης, σύμφωνα με το mononews, επανέλαβε ότι οι ζημιές της ΔΕΗ οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που θα είχε αποφύγει εάν η λειτουργία της δεν είχε αντίκτυπο σε όλη την χώρα και δεν υπήρχαν εμπόδια στο να υπάρξει αναπροσαρμογή στα τιμολόγια.

«Η ΔΕΗ έχει μπει στο πολιτικό παιχνίδι να μην αυξηθεί το ρεύμα. Αλλά ως πότε» διερωτήθηκε ο κ. Παναγιωτάκης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές επισήμανε δεν αρκούν καθώς ακόμη και να περιοριστούν οι μισθολογικές δαπάνες έχει εκτιναχθεί τόσο πολύ το κόστος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων που υπερβαίνουν το κόστος. «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές στοχευμένες που χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν».

Αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της McKinsey η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εφαρμόζεται και ότι σε κάποιους τομείς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι. Όπως δήλωσε, οι εισπράξεις από ανεξόφλητα χρέη θα υπερβούν το στόχο των 865 εκατ. της McKinsey και θα φτάσουν το 2020 τα 950 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 4414 άτομα θα υπερκαλυφθεί έως το 2022.

Υστέρηση υπάρχει στις επενδύσεις στη διανομή και στις ΑΠΕ με την ΔΕΗ να δηλώνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε σήμερα ότι η ΔΕΗ παρά το έντονο προεκλογικό κλίμα, συνεχίζει την προσπάθεια για την αποεπένδυση. Ανέφερε μάλιστα ότι οι επενδυτές βλέπουν την συγκυρία ως κατάλληλη ευκαιρία για να πουληθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Κουπόνια για το ΚΟΤ

«Η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού» επισήμανε και τόνισε ότι έχει προβλήματα διαρθρωτικά αλλά και προβλήματα που μπορούν να λυθούν με ξεκάθαρους στόχους. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να γίνει φορέας ανάπτυξης, αρκεί να είναι ελεύθερη να δράσει με επιχειρηματικά κριτήρια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την επιβάρυνση κατά 200 εκ. ευρώ της ΔΕΗ από τους κατόχους του κοινωνικού τιμολογίου. «Οι συμπολίτες που έχουν ανάγκη από το ΚΟΤ πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος με κουπόνια και να επιλέγουν πάροχο γιατί τώρα πάνε όλοι στην ΔΕΗ».

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε συνέργειες με τον ΔΕΔΔΥΕ με την ανάπτυξη θυγατρικής εταιρείας στους τομείς της εκπαίδευσης και της πληροφορικής που θα παρέχει υπηρεσίες και προς τρίτους καθώς και αξιοποίηση του δικτύου διανομής ενόψει των μεγάλων επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This