ΑΡΧΙΚΗΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΜΥΝΑΗ Λευκάδα αναδεικνύει τον κίνδυνο των τουρκικών USV

Η Λευκάδα αναδεικνύει τον κίνδυνο των τουρκικών USV

«Τρύπια» η ελληνική θαλάσσια επιτήρηση - Η Τουρκία παράγει ήδη αντίστοιχα θαλάσσια drones

Το πρόσφατο περιστατικό με το αγνώστου -τουλάχιστον επισήμως- ταυτότητας USV που βρέθηκε στη Λευκάδα, δεν καταδεικνύει μόνο την τραγική έλλειψη πρωτοκόλλου αντιμετώπισης τέτοιων ασύμμετρων απειλών αλλά και την ενεργό απειλή που αποτελούν για τις ελληνικές θάλασσες, τα αντίστοιχα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια που παράγει ή  ετοιμάζεται να παράξει η Τουρκία.

Απίστευτος ερασιτεχνισμός

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε εδώ και δύο τουλάχιστον έτη την δράση των ουκρανικών USV στη Μεσόγειο, το Λιμενικό Σώμα όχι μόνο πιάστηκε απροετοίμαστο αλλά και επέδειξε διεθνώς έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό που κάνει τους διεθνείς παρατηρητές να γελάνε. Δόθηκε εντολή σε… ψαράδες να ρυμουλκήσουν ένα θαλάσσιο drone που κανείς δεν γνώριζε αν και τι είδους εκρηκτικά περιέχει, αν είναι σε φάση τηλεχειρισμού και τι ζημιά μπορεί να κάνει. Επιπλέον, το Λιμενικό το έδεσε στο λιμάνι, ενώ παρέμενε για ώρες σε εμφανή λειτουργία, εκθέτοντας αυτή την κινούμενη βόμβα στο ενδιαφερόμενο κοινό, χωρίς ούτε μια στοιχειώδη περίμετρο ασφαλείας. Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, από τύχη δεν ζήσαμε το χειρότερο σενάριο, μετρώντας τραυματίες και θύματα.

Για όλα τα παραπάνω δεν έχει διαταχθεί ούτε καν ΕΔΕ, πράγμα που καταδεικνύει ότι για το Λιμενικό Σώμα και για το υπουργείο Ναυτιλίας, αυτού του είδους η αντιμετώπιση θεωρείται φυσιολογική…

Αδυναμία θαλάσσιας επιτήρησης

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που γεννάται από το περιστατικό, είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα δεν διαθέτουν την δυνατότητα της θαλάσσιας επιτήρησης και του εντοπισμού ανάλογων ασύμμετρων απειλών, ούτε καν εντός των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών μας υδάτων. Κανείς δεν μπορεί πει με βεβαιότητα αν και πόσα αντίστοιχα USV βρίσκονται κριμένα σε μη εμφανή σημεία στα χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που διαθέτει η Ελλάδα, ποιον μπορεί να απειλούν και τι είδους πληροφορίες μπορούν να συλλέγουν, να μεταδίδουν και που.

Αυτό είναι κάτι που το περιστατικό της Λευκάδας κάνει σαφές όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους ξένους παρατηρητές, ιδίως δε σε αυτούς της γειτονικής μας Τουρκίας.

Ο κίνδυνος των τουρκικών USV

Το τελευταίο αυτό γεγονός αναδεικνύει τον τεράστιο κίνδυνο που όχι μόνον ελλοχεύει αλλά και μπορεί να υφίσταται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η Τουρκία έχει ήδη σε παραγωγή τουλάχιστον δύο μοντέλα αντίστοιχων στρατιωτικών USV και σε διαδικασία παραγωγής μέσα στην επόμενη διετία, τουλάχιστον άλλα πέντε μοντέλα μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα δεκάδες ή εκατοντάδες USV διαθέτει ήδη το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και φυσικά πόσα εκατοντάδες ή χιλιάδες μπορεί να διαθέτει τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα συστήματα αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και για κάθε πλοίο, με δεδομένο το ότι, απ’ ότι φαίνεται, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν κάποια από αυτά έχουν αναπτυχθεί ή σε τι βαθμό μπορούν να αναπτυχθούν σε απόκρυφα σημεία ελληνικών ακτών ή βραχονησίδων.

Η ακτινογραφία της τουρκικής παραγωγής

Η Τουρκία διαθέτει τις παρακάτω οικογένειες σκαφών που βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής ή επιχειρησιακής δοκιμής:

  • ULAQ (Ares Shipyard & Meteksan): Το πρώτο και πιο ώριμο USV της Τουρκίας. Διαθέτει εκδόσεις για:

-ASuW: Αντιμετώπιση στόχων επιφανείας με πυραύλους Cirit και L-UMTAS.

-ASW: Ανθυποβρυχιακό πόλεμο με ελαφρές τορπίλες.

-MCM: Ναρκοπόλεμο.

Βρίσκεται σε παραγωγή από το 2023.

  • MARLIN (Aselsan & Sefine Shipyard): Ένα μεγαλύτερο USV, το πρώτο στον κόσμο που συμμετείχε σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ με ικανότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW). Μπορεί να φέρει πυραύλους Kuzgun και τορπίλες. Βρίσκεται σε παραγωγή από το 2024-2025.

  • SALVO (Dearsan): Σκάφος υψηλής ταχύτητας (έως 45 κόμβους) οπλισμένο με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και πυροβόλα, εστιασμένο σε παράκτια άμυνα. Σε φάση δοκιμών, αν και υπάρχουν αναφορές ότι ήδη έχει παραλάβει κομμάτια το τουρκικό ναυτικό. Αναμενόμενη μαζική παραγωγή το 2026-2027.
  •  SANCAR (Havelsan & Yonca-Onuk): Σχεδιασμένο για αναγνώριση και προστασία βάσεων, ενσωματώνει το σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT. Εκτιμώμενη παραγωγή εντός του 2026.
  • TUFAN & CELLAT (Νέα – 2026): Πρόκειται για Kamikaze USVs. Το TUFAN (Aselsan) και το CELLAT (Kayaci Defense) είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και να προσκρούουν σε εχθρικά πλοία με ταχύτητες που αγγίζουν τους 50 κόμβους.

Υποβρύχια Drones & Αυτόνομα Οχήματα (UUV / AUV)

Ο υποβρύχιος τομέας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας:

  • DERİNGÖZ (Aselsan): Το πρώτο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) της Τουρκίας. Έχει δυνατότητα κατάδυσης στα 600 μέτρα, modular δομή για μεταφορά αισθητήρων ή εκρηκτικών και χρησιμοποιείται για χαρτογράφηση βυθού, έρευνα ναρκών και αναγνώριση. Εκτίμηση παραγωγής εντός του 2026. 
  •  KILIÇ (Νέο – 2026): Παρουσιάστηκε ως το πρώτο Kamikaze AUV. Είναι ένα υποβρύχιο drone με χαμηλό ίχνος εντοπισμού, σχεδιασμένο να προσεγγίζει αθόρυβα υποβρύχιους στόχους ή πλοία και να εκρήγνυται. Μπορεί να επιτίθεται κατά αγέλες. Αναμένεται να μπει σε παραγωγή εντός του 2027 -28.

Τα ελληνικά USV που θέλει να αγνοεί το ΥΠΕΘΑ

Μπορεί να υπάρξει αντίδραση σε αυτή την τεράστια και θανάσιμη απειλή, που επί της ουσίας κλείνει εντός των Ναυστάθμων μας όχι μόνο τις προηγμένες και πανάκριβες FDI, αλλά και κάθε πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού; Η απάντηση είναι ναι και βρίσκεται όχι μόνον στα υποβρύχια drone που έχουν παραγγελθεί από το Ισραήλ και θα μπουν σε συμπαραγωγή με την ΕΑΒ αλλά κυρίως στη δυνατότητα ελληνικών ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών να παράγουν μαζικά USV και υποβρύχια drones για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το δυστυχές, παράλογο και παγκοσμίως πρωτότυπο, είναι ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δείχνει να σνομπάρει τις εγχώριες λύσεις, που και προηγμένες είναι και μπορούν να συνδράμουν καθαριστικά τόσο στην τρύπια και πολύ απαιτητική θαλάσσια επιτήρηση των ελληνικών ακτών και της ΑΟΖ μας, όσο και στην απόκρουση των τουρκικών σχεδιασμών.

Κατά καιρούς το Newsbreak έχει παρουσιάσει προτάσεις της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κάποιες από τις οποίες έχουν επιδειχθεί επισήμως και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Σε επόμενη ανάλυσή μας θα τις παρουσιάσουμε συνολικά, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και θα θέσει τέτοια εγχώρια προγράμματα τόσο σε πλάνο κρατικής ενίσχυσης όσο και σε προγραμματισμό μαζικών παραγγελιών.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης