7-7-2020

Το Φθινόπωρο οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του πιθανού εμβολίου

Μακρύς και δύσκολος φαίνεται ο δρόμος για το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19, με τις πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ενός πιθανού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού να εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμες το φθινόπωρο.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση (GAVI Alliance), σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα.

«Δυστυχώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το εμβόλιο και αν θα υπάρξει. Εάν είμαστε τυχεροί, θα έχουμε ενδείξεις το φθινόπωρο ως προς την αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Μπέρκλεϊ, μιλώντας στην εφημερίδα «NZZ am Sonntag».

«Αλλά θα είναι μακρύς ο δρόμος από εκείνο το σημείο μέχρι να καταστεί διαθέσιμη μια εγκεκριμένη δραστική ουσία σε μεγάλες ποσότητες για τον παγκόσμιο πληθυσμό», πρόσθεσε. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται διεθνής συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, ώστε να παραχθεί γρήγορα το εμβόλιο, μόλις βρεθεί.

Στην Οξφόρδη

Την ίδια ώρα στη Μεγάλη Βρετανία, η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του νέου κορωνοϊού, έχει μόλις 50% πιθανότητες επιτυχίας, -καθώς η επιδημία φαίνεται να εξασθενεί ταχέως στη Βρετανία- σύμφωνα με τον Άντριαν Χιλ, έναν από τους καθηγητές που ηγούνται της έρευνας που έχει ξεκινήσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου, δήλωσε ότι μια επερχόμενη δοκιμή, με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών, απειλείται να μην έχει «κανένα αποτέλεσμα», λόγω της χαμηλής μετάδοσης της Covid-19 στην κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ