Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων βρίσκεται εκ νέου η Γροιλανδία, καθώς ο Πρωθυπουργός της, Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, επιβεβαίωσε πως η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική αποτελεί βασικό άξονα των τρεχουσών συνομιλιών με την Ουάσιγκτον. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της διακηρυγμένης επιθυμίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόκτηση ή έλεγχο του ημιαυτόνομου εδάφους της Δανίας, μια θέση που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Νουούκ και Κοπεγχάγης, επηρεάζοντας το κλίμα εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Στο τραπέζι η εθνική ασφάλεια και η επιτήρηση
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη, ο Νίλσεν εξήγησε πως η αμερικανική πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν οι τρέχουσες υποδομές παρακολούθησης και εθνικής ασφάλειας στην περιοχή είναι επαρκείς. Στο πλαίσιο αυτό, η προοπτική μιας διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη νήσο εξετάζεται ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας. Παρά τις εντάσεις που προκάλεσαν οι προτάσεις περί «αγοράς» της Γροιλανδίας, οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές συμμετέχουν πλέον σε διπλωματικές επαφές υψηλού επιπέδου, με τον Πρωθυπουργό της Γροιλανδίας να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Σχέδια για νέες βάσεις και κυριαρχικά δικαιώματα
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του BBC αναφέρουν πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει τη δημιουργία τριών νέων βάσεων στο νότιο τμήμα της νήσου. Μάλιστα, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για την ιδέα ορισμού αυτών των εγκαταστάσεων ως «κυρίαρχο έδαφος» των ΗΠΑ, πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Νίλσεν διευκρίνισε πως η υφιστάμενη αμυντική συμφωνία επιτρέπει ήδη την ανάπτυξη επιπλέον βάσεων, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η εθνική κυριαρχία της Γροιλανδίας παραμένει αδιαπραγμάτευτη, παρά την ανοικτή διάθεση για επιχειρηματική συνεργασία, ειδικά στον τομέα των ορυκτών πόρων.
Οι τοποθεσίες στο μικροσκόπιο και η επίσκεψη Λάντρι
Οι πιθανές περιοχές για την ανάπτυξη των νέων υποδομών περιλαμβάνουν το Ναρσαρσουάκ και το Κανγκερλουσουάκ, τοποθεσίες που στο παρελθόν λειτουργούσαν ως αμερικανικές βάσεις και διαθέτουν τις απαραίτητες λιμενικές και αεροπορικές υποδομές. Σήμερα, οι ΗΠΑ διατηρούν μόνο τη Διαστημική Βάση Pituffik, αριθμός εξαιρετικά μειωμένος σε σύγκριση με τις 17 εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του απεσταλμένου του Τραμπ, Τζεφ Λάντρι, στη Γροιλανδία για τη συμμετοχή του σε επιχειρηματικό συνέδριο.
Δείτε επίσης:
- Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της Γροιλανδίας: Απειλή για βόμβα και μια σύλληψη
- Ο Τραμπ έκραζε το NATO την ώρα που ο Ρούτε τον αποθέωνε







