Από το Βίλνιους της Λιθουανίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε νέες, ιδιαίτερα αιχμηρές κατηγορίες κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.
Οι δηλώσεις της έγιναν σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στη Βαλτική, όπου καταγράφονται επαναλαμβανόμενα περιστατικά με drones και συναγερμούς σε χώρες της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ.
«Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά»
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τα γεγονότα που καταγράφονται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία ή αποσπασματικά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αυτή είναι μια σκόπιμη στρατηγική που στοχεύει να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Αλλά η Ρωσία αποτυγχάνει».
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα περιστατικά με drones ως εργαλείο ψυχολογικής πίεσης και εκφοβισμού.
Συναγερμός στη Βαλτική
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βίλνιους, με τη συμμετοχή ηγετών της Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας, οι οποίες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.
Τις τελευταίες ημέρες, αρκετά περιστατικά με ύποπτες εναέριες δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε συναγερμούς, κλεισίματα εναέριου χώρου και κινητοποίηση δυνάμεων ασφαλείας, δημιουργώντας κλίμα έντονης ανησυχίας στην περιοχή.
«Η απάντηση θα είναι ενιαία και ισχυρή»
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει συλλογικά σε κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης, ενισχύοντας την άμυνα της ανατολικής της πτέρυγας.
Η γραμμή αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας απέναντι σε υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις επιρροής.
*Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
- Τσουκαλάς: Η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια για να κρατήσουν τους μισθούς τους βουλευτές της ΝΔ
- Η Ούρσουλα μίλησε με τον Ερντογάν και τα βρήκε όλα ανθηρά







