5-7-2020

Από την πανδημία στην επιδημία… απολύσεων και περικοπών (και) στον κλάδο των αερομεταφορών

Σαν βόμβα και στον κλάδο των αερομεταφορών έπεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς όλες, σχεδόν, οι εταιρίες βρίσκονται, αν όχι αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας, τουλάχιστον με τεράστιες «τρύπες» στα οικονομικά τους, που πολύ δύσκολα θα κλείσουν.

Ενώ οι ζημίες που καταγράφονται είναι ήδη τεράστιες, την Τετάρτη η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε ότι καταργεί περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και απολύει 6.770 εργαζομένους, καθώς προσπαθεί να αναδιοργανωθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ στελέχη της δεν έκρυβαν το γεγονός ότι, κατά το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουν και σε άλλες «αρκετές χιλιάδες επιπλέον απολύσεις».

Η οικονομική κρίση που «γέννησε» η πανδημία, αποτέλεσε το δεύτερο χτύπημα για την Boeing Co, που ήδη προσπαθούσε να ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς από την καθήλωση του 737 MAX, μετά τα δύο -μέσα σε ένα πεντάμηνο του 2019- αεροπορικά δυστυχήματα με «πρωταγωνιστή» το νέο «καμάρι» της αεροπορικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι και η κρατική αεροπορική εταιρία Kuwait Airways σχεδιάζει να απολύσει 1.500 εργαζομένους, το 25% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή, εξαιτίας της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ