8-7-2020

Ρωσία: Έτοιμο το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κατά του κορωνοϊού!

Πανέτοιμη να προχωρήσει στη χρήση του πρώτου εγκεκριμένου αντιικού φαρμάκου για τη θεραπεία του κορωνοϊού από την επόμενη εβδομάδα είναι η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλι Ντμίτριεφ.

Όπως ανέφερε ο Ντμίτριεφ, σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, τα ρωσικά νοσοκομεία είναι πιθανό να αρχίσουν να χορηγούν το φάρμακο από τις 11 Ιουνίου και υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για 60.000 άτομα μηνιαίως.

Το φάρμακο αυτό, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία Avifavir και το γενόσημό του είναι το Favipiravir, είναι το πρώτο που εγκρίθηκε το Σάββατο (30/05) από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, καθώς συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση, αφότου έγιναν οι κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ντμίτριεφ είπε ότι στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 330 άτομα και το φάρμακο έδειξε αποτελεσματική ίαση στην πλειονότητα των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι κλινικές δοκιμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν περίπου έπειτα από μία εβδομάδα και να ακολουθήσουν επιπλέον δοκιμές, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ενέκρινε την χρήση του σκευάσματος, σύμφωνα με μια επιταχυντική διαδικασία.

Ο Ντμίτριεφ σημείωσε ότι η Ρωσία μπόρεσε και μείωσε το χρόνο της έγκρισης του φαρμάκου, επειδή το γενόσημο, στη βάση του οποίου δημιουργήθηκε το Aviafavir, είχε κατοχυρωθεί από το 2014 και πέρασε ένα σημαντικό αριθμό κλινικών δοκιμών προτού οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες το τροποποιήσουν.

Αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 1990 από Ιάπωνες

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω φάρμακο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία, την οποία εν συνεχεία αγόρασε η Fujifilm, όταν άρχισε να δραστηριοποείται και στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Η Ιαπωνία παρήγαγε το ίδιο φάρμακο με την ονομασία Avigan. Είχε μάλιστα επαινεθεί από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, και είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 128 εκατ. δολαρίων, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί για χρήση.

«Θεωρούμε ότι αυτό θα αλλάξει ριζικά τα πάντα. Θα αποφορτισθεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης, λιγότεροι άνθρωποι θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το 90% των ατόμων θα μπορούν να ιαθούν από τον ιό μέσα σε διάστημα 10 ημερών», δήλωσε ο Νμτίτριεφ.

«Πιστεύουμε ότι το φάρμακο αυτό είναι κλειδί για την επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και φυσικά έχουμε ανάγκη από το εμβόλιο, αλλά αυτό είναι συνδυασμός και των τριών αυτών παραγόντων», προσέθεσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, το Aviafavir, που είναι με την μορφή χαπιών, θα περιορίσει την παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, θα περιορίσει την περίοδο κατά την οποία όσοι έχουν προσβληθεί καθίστανται μολυσματικοί για τους γύρω τους, αλλά δεν πρέπει να το λαμβάνουν οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ασθενείς με ήπια και μέτρια συμπτώματα του ιού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ