Σε μια απόφαση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγνώρισε ομόφωνα σήμερα, Κυριακή 28/6, τη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, απόφαση η οποία εκλαμβάνεται ως ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, εν μέσω επιδεινούμενων διμερών σχέσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr βασισμένες σε ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν πρότασης του υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ και αναμένεται να τεθεί προς επικύρωση στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.
🇮🇱🇦🇲 Israel just officially recognized the Armenian genocide.
Foreign Affairs Minister Gideon Sa’ar:
“This horrific genocide, which took place more than a century ago and whose historical facts are no longer seriously disputed, claimed the lives of 1.5 million people and…
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) June 28, 2026
Γκίντεον Σάαρ: «Ηθικό και ιστορικό καθήκον» για το Ισραήλ
«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, με τον Σάαρ να δηλώνει ότι «ήρθε η στιγμή το Ισραήλ, ως εβραϊκό κράτος, να υιοθετήσει επισήμως αυτή τη θέση», κάνοντας λόγο για «ηθικό και ιστορικό καθήκον». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο «θεσμοθετημένης άρνησης και υποβάθμισης», κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση για «παραποιητική αναθεώρηση της Ιστορίας».
Ο Σάαρ υπογράμμισε, πάντως, ότι η αναγνώριση δεν αποτελεί πράξη αντιποίνων απέναντι στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι η Άγκυρα προωθεί ψευδή αφηγήματα κατά του Ισραήλ δεν της παρέχει ασυλία από ιστορικές αλήθειες».
Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο έντονης επιδείνωσης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί μετά τον πόλεμο των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.
Israel voted to recognize the Armenian genocide, calling it a “moral and historical duty.” This is the same entity facing an ICC arrest warrant for war crimes in Gaza and an ICJ genocide case.
Sa’ar said Israel must “condemn any denial of historical truth.” The irony is not…
— Quds News Network (@QudsNen) June 28, 2026
Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στα παλαιστινιακά εδάφη
Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ισραήλ για γενοκτονία στα παλαιστινιακά εδάφη, κατηγορία την οποία το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβεί σε σφοδρές επικρίσεις, συγκρίνοντας Ισραηλινούς ηγέτες με αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα», κατηγορώντας την Τουρκία και για γενοκτονία κατά των Κούρδων.
Εδώ και δεκαετίες οι Αρμένιοι επιδιώκουν τη διεθνή αναγνώριση ης Γενοκτονίας την περίοδο 1915–1917, κάνοντας λόγο για 1,5 εκατομμύριο νεκρούς. Η Τουρκία επιμένει να απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία», παρότι, μέχρι σήμερα, 34 χώρες και κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενιών.
*φωτο αρχείου
- Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξόντωση μαχητών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο







