2-7-2020

Και του ύψους και του βάθους: Η πρώτη Αμερικανίδα που βόλταρε στο Διάστημα, έφτασε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών!

Ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που κατάφερε να βρεθεί τόσο στο μεγαλύτερο ύψος, όσο και στο πιο βαθύ σημείο της Γης, έγινε η Κάθι Σάλιβαν!

Η 68χρονη, ως αστροναύτης της NASA, έγραψε ιστορία το 1984, όταν έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα, ενώ την Κυριακή που μας πέρασε έγινε η πρώτη γυναίκα που καταβυθίζεται στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, φτάνοντας σε βάθος 10.915 μέτρων, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Σάλιβαν, που είναι επίσης γεωλόγος και ωκεανογράφος, συνεργάστηκε με τον Αμερικανό εξερευνητή Βίκτορ Βέσκοβο, ο οποίος στο παρελθόν έχει φθάσει στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών του πλανήτη μας. Η εταιρεία EYOS Expeditions συντόνισε την αποστολή της Σάλιβαν στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, η οποία βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών.

Η 68χρονη συνοδευόταν από τον Βέσκοβο και η καταβύθισή τους με το ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος «Limiting Factor» διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ η ανάδυσή τους τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τη «New York Τimes». Μόλις επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, το ζευγάρι των εξερευνητών κάλεσε τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), για να ανακοινώσει το επίτευγμα!

Υβρίδιο ωκεανογράφου και αστροναύτη

«Ως υβρίδιο ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα, μια μοναδική μέρα στη ζωή μου, πρώτα να δω το σεληνιακό τοπίο της Αβύσσου Τσάλεντζερ και μετά να επικοινωνήσω με τους συντρόφους μου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η Σάλιβαν, η οποία εντάχθηκε στη NASA το 1978 και αργότερα έγινε επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), διατηρώντας μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το διάστημα όσο και για τους ωκεανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ