14-7-2020

Στο τέλος θα παίξουν κορώνα-γράμματα την ημερομηνία των εκλογών στα Σκόπια

Αρχίζουν στα Σκόπια οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, καθώς χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση με διάταγμά της ανέθεσε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή να κάνει τα απαραίτητα.

Οι εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις αρχές Απριλίου, όμως τον Μάρτιο αποφασίστηκε η αναβολή τους επ’ αόριστον λόγω της πανδημίας.

Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση όριζε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν 22 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία λήγει στις 13 Ιουνίου, ενώ, εάν παραταθεί, θα είναι για μία εβδομάδα και θα λήξει στις 20 Ιουνίου.

Στην πρώτη περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου, ενώ στη δεύτερη, στις 12 Ιουλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμα και η ημερομηνία διεξαγωγής αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο επιδιώκει τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατό και του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προτείνει οι εκλογές να μετατεθούν για τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου λόγω της υγειονομικής κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ