Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει τον κινεζικό «γίγαντα»

Must Read

Η ανάδυση της Κίνας στον ρόλο της νέας παγκόσμιας υπερδύναμεις που απειλεί την δύση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές. Με την δυναμική των ευρωπαϊκών οικονομιών να βρίσκεται σε μόνιμη πτώση η ΕΕ καλείται να πάρει τολμηρές αποφάσεις

Σε μία σπάνια γεωπολιτική επίδειξη ισχύος η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει μια σειρά νέων μέτρων με απώτερο σκοπό την αναθεώρηση της σχέσης της με την Κίνα και την ελάττωση της οικονομικής επιρροής της Κίνας στην Ήπειρο. H Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες νέες τολμηρές προτάσεις με σκοπό να ενισχύσει οικονομικά επιχειρήσεις που εξαρτώνται απο ξένη οικονομική βοήθεια (και ιδιαίτερα κινεζική). Το σχέδιο σύμφωνα με το Bloomberg έχει σκοπό να εμποδίσει μη ευρωπαϊκές εταιρίες απο το να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκων εταιρειών και κρατών.

Η Ευρώπη βρισκόμενη ανάμεσα σε μία ιδιαίτερα επεκτατική Κίνα και σε μία εν ταραχή Αμερική καλείται η ίδια να αναλάβει κυριάρχο ρόλο στις ενδοευρωπαϊκές υποθέσεις και να αυξήσει την επιρροή της στα εξαρτώμενα απο την Κίνα ευρωπαϊκά Κράτη. Την Δευτέρα 15/6 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέα δασμολογικά μέτρα απέναντι στην Κίνα με σκοπό να προστατεύσει τις βιομηχανίες των ευρωπαϊκών κρατών απο τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Δημιουργείται άνισο πεδίο στην αγορά

Ο Φιλ Χόγκαν επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής πολιτικής της Ε.Ε δήλωσε:  «Δημιουργείται άνισο πεδίο στην αγορά όταν επιτρέπεται σε μια επιχείρηση με κρατική οικονομική στήριξη να επιδοτεί εταιρίες με σκοπό να πλήξουν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «Τώρα πια βλέπουμε πως πρέπει να αλλάξουμε το οικονομικό πεδίο έτσι ώστε να υπάρχει επί ίσοις όροις ανταγωνισμός»αναφερόμενος στην Κίνα.

Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ιδιοκτήτρια μέρους εταιρειών που θα λάβουν οικονομική στήριξη. Η Κομισιόν σε μη ακόμη δημοσιευμένη ανακοίνωση της σύμφωνα με το Bloomberg τονίζει πως «Προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό η αγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ειδικά στους τομείς της βαριάς βιομηχανίας απο ξένες επιδοτούμενες απο τρίτα κράτη επιχειρήσεις» και οτι «τέτοιες επιδοτήσεις προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ορισμένες επιχειρήσεις».

Τέλος ο Φιλ Χόγκαν τονίζει πως «ο ανοιχτός χαρακτήρας των ευρωπαϊκών αγορών συχνά αντιμετωπίζεται ως δεδομένος από τρίτες χώρες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This